Απομόνωση μικροοργανισμών που χρησιμοποιούν τη λουπανινή ως μοναδική πηγή άνθρακα - Ανδρέου, Βαλεντίνος (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Στόχος της εν λόγω έρευνας είναι η απομόνωση μικροοργανισμών που έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τη λουπανίνη ως μοναδική πηγή άνθρακα είτε ως μέσω ανάπτυξης, είτε για να καθαρίσουν το απόβλητο, ή ακόμη για να μετατρέψουν τη λουπανίνη σε άλλες μορφές που μπορεί να έχουν φαρμακευτικές χρήσεις. Για την εκπλήρωση της συγκεκριμένης έρευνας πραγματοποιήθηκε μια σειρά από πειράματα, όπου χρησιμοποιήθηκαν απόβλητα τεσσάρων πηγών: κοκκώδης ιλύς, χωνευμένης ιλύς (από Κρίστη-Χαραλαμπίδη), ενεργός ιλύς από το ΣΑΛΑ και υγρά απόβλητα (Waterwaste lupinus) από εργοστάσιο παραγωγής σνακ λούπινου, Tremoceiva της Πορτογαλίας. Από την επεξεργασία των τεσσάρων πηγών σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες έχουν απομονωθεί 8 μικροοργανισμοί που καταναλώνουν τη λουπανίνη, ως μοναδική πηγή άνθρακα. Στις αερόβιες συνθήκες ο μικροοργανισμός που απομονώθηκε κατά την χρησιμοποίηση της κοκκώδης ιλύς είναι όμοιος με τον Rhodococcus ruber strain 2S12 και Rhodococcus sp. PAM-F1. Κατά την χρησιμοποίηση της ενεργού ιλύς απομονώθηκε μικροοργανισμός που είναι όμοιος με τον Rhodococcus ruber και Rhodococcus sp. Στην συνέχεια κατά τη χρησιμοποίηση της χωνευμένης ιλύς, ο μικροοργανισμός που απομονώθηκε είναι όμοιος με τον Rhodococcus sp. Τέλος ο μικροοργανισμός που απομονώθηκε κατά την χρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων επεξεργασίας λούπινων, είναι όμοιος με τους Pseudomonas putida και Pseudomonas sp. Στις αναερόβιες συνθήκες ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία για όλες τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν. Επομένως, κατά την χρησιμοποίηση της κοκκώδης ιλύς απομονώθηκαν 2 μικροοργανισμοί, όπου ο ένας βρέθηκε να είναι όμοιος με Rhodobacter sp. R076N, Rhodobacter sp. R074 και Rhodobacter sp. R023, ενώ ο άλλος παρουσίασε ομοιότητα με τους Pseudomonas citronellolis strain SJTE-3, Pseudomonas citronellolis strain P3B5, Pseudomonas citronellolis strain ADC-12, Pseudomonas sp. ZZ5 και Pseudomonas sp. WAS2. Κατά την χρησιμοποίηση της χωνευμένης ιλύς οι δύο μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν παρουσίασαν ομοιότητα ο ένας με τον Ochrobactrum sp. CHNTR29 και ο άλλος με Pseudomonas sp. IBP-A36, Pseudomonas sp. J9(2007) και Pseudomonas sp. YF1.
Keywords: L. albus; Λουπανίνη; Υγρά αποβλήτων επεξεργασίας λούπινων; Κοκκώδης ιλύς; Χωνευμένη ιλύς; Ενεργός ιλύς