Ανάπτυξη πρωτοτύπου ιστοσελίδας για τους φοιτητές γραφιστικής και πολυμέσων - Αφάμη, Μαρίνα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Canon Europe, Matera European Photography (ME.PH), Matera Diffusa, Cyprus University of Technology, 2017)
Η έρευνα αυτή αποσκοπεί στο να εξετάσει τη χρησιμότητα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας προτεινόμενης εφαρμογής η οποία θα λειτουργεί ως περιβάλλον διασύνδεσης μεταξύ φοιτητών σχεδιασμού (γραφιστικής και πολυμέσων), διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ τους, καθώς και προβολής δικών τους σχεδιαστικών έργων με δυνατότητα αξιολόγησης (rating) από άλλους. Το αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η σχεδίαση και κατασκευή μίας ιστοσελίδας που σκοπό έχει το κοινό φοιτητών που ειδικεύεται στα πεδία Γραφιστικής και Πολυμέσα, και που με την ολοκλήρωση της θα αποτελέσει ένα τελικό πρωτότυπο προς αξιολόγηση για την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφαρμογής. Η ιστοσελίδα αφορά επίσης στην προώθηση υπηρεσιών εκμάθησης βασικών στοιχείων του κλάδου, μέσω της ενότητας «Tutorials», όπως επίσης και την προώθηση της δουλειάς των μελών της μέσω της δημιουργίας πορτφόλιου. Βασικό στοιχείο είναι η κοινωνικοποίηση και η online δικτύωση των γραφιστών αυτού του κόσμου μεταξύ τους. Το έργο στοχεύει στην κατασκευή αλλά και αξιολόγηση μιας εφαρμογής σε στάδιο πρωτοτύπου. Η ιστοσελίδα δημιουργείται με την χρήση HTML5, CSS3 και JavaScript. Η έρευνα περιλαμβάνει έξι φάσεις, την συλλογή δεδομένων μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων, την ανάπτυξη πρωτοτύπων χαμηλής πιστότητας καθώς και την αξιολόγηση τους, στη συνέχεια την ανάπτυξη πρωτοτύπων υψηλής πιστότητας και αργότερα ένα τελικό πρωτότυπο σε HTML5 και CSS3 καθώς και την αξιολόγηση τους. Σε ολόκληρη την διαδικασία λαμβάνουν μέρος συνολικά 60 άτομα καθώς τα 40 κλήθηκαν να απαντήσουν τα ερωτηματολόγια, 5 συνεντευξιαζόμενοι, 5 χρήστες για τα πρωτότυπα χαμηλής πιστότητας και 5 χρήστες για τα πρωτότυπα υψηλής πιστότητας. Τέλος, η έρευνα αυτή αποσκοπεί στο να εξετάσει κατά πόσο η εφαρμογή ενδέχεται να παρακινεί την εμπλοκή των χρηστών σε σημείο που να αντιλαμβάνονται και να πιστεύουν ότι θα τους ωθήσει να αναπτύξουν πιο έντονο ενδιαφέρον για το πεδίο σπουδών τους, να μελετήσει την πιθανότητα δημιουργίας ενός συμπαγούς ιστοτόπου με front - end technologies που θα μπορεί να αξιολογηθεί με χρήστες ενώ ταυτόχρονα διεξάγεται εκτενή ανασκόπηση των καινούργιων χαρακτηριστικών HTML5.
Keywords: Σχεδιασμός ιστοσελίδων; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Πορτφόλιο; Web design; Portfolio; Social media