Βελτιστοποίηση Κατανομής Πόρων και Προγραμματισμού Εργασιών - Παπαχριστοδούλου, Αναστασία (My University, 2023)
Έργο είναι ένα εγχείρημα κατά το οποίο ανθρώπινοι πόροι, μηχανές και πρώτες ύλες οργανώνονται με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και υπόκεινται σε δεδομένους κοστολογικούς και χρονικούς περιορισμούς. Σε αυτές τις δραστηριότητες, οι διαχειριστές έργων υποχρεούνται να αναθέσουν σε προγραμματιστές εργασίες και να σχεδιάσουν την εκτέλεση τους, συχνά ταυτόχρονα, με στόχο την ικανοποίηση πολλών στόχων και υποθέσεων. Ωστόσο, αυτές οι δραστηριότητες είναι συχνά δύσκολο να αναληφθούν επειδή συνοδεύονται από αντικρουόμενους περιορισμούς χρόνου, προϋπολογισμού και ποιότητας, τους οποίους οι διαχειριστές έργων δυσκολεύονται να εξισορροπήσουν αποτελεσματικά. Μια κορυφαία τάση στον τομέα περιλαμβάνει τη συνεκτίμηση της προσωπικότητας των προγραμματιστών. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι διάφοροι τύποι προσωπικότητας σχετίζονται με την καλή απόδοση των δραστηριοτήτων, οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να συμβάλουν στην επιτυχία ενός έργου. Έρευνες έχουν δείξει πως η εμπειρία του προγραμματιστή σε μια δραστηριότητα που θα του ανατεθεί οδηγεί στην καλύτερη απόδοση του σε αυτή τη δραστηριότητα και κατά συνέπεια ολόκληρου του έργου. Αν ο προγραμματιστής είναι έμπειρος σε αυτό που του ανατέθηκε μπορεί να το τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και να δοθεί σαν ανθρώπινος πόρος σε μια άλλη δραστηριότητα. Η πρόοδος ενός έργου εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων όπως είναι η τεχνολογία (προδιαγραφές, απόδοση, ποιότητα), ο χρόνος (ημερομηνίες παράδοσης), το κόστος. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων καθώς και η σχετική τους βαρύτητα αποτελεί βασική απόφαση για τη μέτρηση της απόδοσης αλλά και της επιτυχίας ενός έργου. Η τριάδα αυτή των περιορισμών συχνά αναφέρεται ως τρίγωνο διαχείρισης του έργου, όπου κάθε πλευρά αντιπροσωπεύει έναν περιορισμό. Αλλαγή στη μια κορυφή του τριγώνου προκαλεί αλλαγή στους περιορισμούς που σχετίζονται με τους άλλους παράγοντες . Η διπλωματική παρέχει μια λεπτομερή περιγραφή πολλών ερευνητικών προσπαθειών που πραγματοποιήθηκαν οι οποίες υιοθετούν μεθόδους βελτιστοποίησης πολλαπλών στόχων προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της κατανομής πόρων . Στην εργασία αυτή για να παραχθούν τα αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκαν 3 αλγόριθμοι οι οποίοι είναι οι εξής: NSGA_II , GDE3 και h-NSDE.
Keywords: NSGA_II; έργο; h-NSDE; GDE3; NSGA_II; project; h-NSDE; GDE3