Ανάλυση κτιριακού αποθέματος και προσδιορισμός τυπικών χαρακτηριστικών κτιρίων - Τάκη, Μιχάλης (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιιο Κύπρο, 2015)
Η παρούσα Μεταπτυχιακή Διατριβή με τίτλο «Ανάλυση κτιριακού αποθέματος και προσδιορισμός τυπικών χαρακτηριστικών κτιρίων » υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Δρ. Θεόδωρο Ζαχαριάδη έχει ως αντικείμενο την ανάλυση του υπάρχοντος κτιριακού οικιστικού αποθέματος, ορισμό κλιματολογικών ζωνών, δημιουργία και ανάλυση τυπικών οικίων με βάση τα θερμικά τους χαρακτηρίστικά. Στα πλαίσια της μεταπτυχιακής διατριβής έγινε καταγραφή του κτιριακού αποθέματος της Κύπρου βάσει στατιστικών στοιχείων και στην συνέχεια ακολούθησε κατηγοριοποίηση του τομέα που αφορούσε αποκλειστικά όσα κτιρια χρησιμοποιούνται ως κατοικίες. Η κατηγοριοποίηση έγινε σε τρία επίπεδα, πρώτο διαχωρίστηκαν οι κατοικίες ως προς το καθεστώς κατοίκισης και στην συνέχεια ακολούθησε διαχωρισμός των ως προς την κλιματολογική ζώνη. Για τον ορισμό κλιματολογικών ζωνών θεωρήθηκαν δύο περιοχές για κάθε επαρχία με βάση το υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας και στην συνέχεια το οικιστικό απόθεμα διαχωρίστηκε σε τρεις κλιματολογικές ζώνες . Επίσης δημιουργήθηκαν τέσσερις χρονικές περιόδοι όπου εντάσσονται κατοικίες με κοινά χαρακτηριστικά ως προς τον τρόπο δόμησης τους, οι οποίες έχουν ως εξής : Α) Περίοδος μέχρι 1970, Β) 1971-1990, Γ)1991-2007 και Δ)2008-2011. Βάσικό κριτήριο για την δημιουργία των ανωτέρω περιόδων αποτελούν τα χρησημοποιούμενα υλικά δόμησης τα οποία καθορίζονταν από την διαθεσιμότητα τους στην εκάστοτε εποχή και από τους σχετικούς δομικούς κανονισμούς και διατάγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο τελευταίο στάδιο της ανάλυσης, καθορίστηκαν τυπικές κατοικίες που εμπίπτουν σε κάθε χρονική περίοδο υπό τους περιορισμούς του σταθμισμένου μέσου εμβαδού ανα τύπο οικίας και τα υλικά δόμησης.
Keywords: Κτιριακό οικιστικό απόθεμα; Κλιματολογικές ζώνες