Conflict and Art - Suleman, Adeela; Mandela, Nelson; Yuren, Wu; Landau, Daniel; Venetopoulos, Babis; Fotiadou, Eleni; Guez, Dor; Savvides, Efi; Sioukouroglou, Melina; Nomani, Asra; Spyropoulos, Theodore; Orlando, Valerio Rocco; et al. (My University, 2022)
Μια διεθνούς χαρακτήρα εικαστική έκθεση - ορόσημο με θέμα «Τέχνη: Απάντηση στην Σύγκρουση; - Art Communicating Conflict Resolution» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa (Villa) Bianca, με έργα 39 διεθνούς φήμης καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων του Νέλσον Μαντέλα αλλά και ελλήνων και κυπρίων καλλιτεχνών. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του «Conflict and Art», μιας διεθνούς πρωτοβουλίας με επικεφαλής τη Θεσσαλονικιά Βάσια Δεληγιάννη, επιμελήτρια τέχνης - μουσειολόγο και καλλιτέχνιδα που ζεί και εργάζεται στην Ουάσιγκτον DC, στις ΗΠΑ. Παράλληλα με την έκθεση και με την υποστήριξη των φορέων «UNESCO Chair in Intercultural Policy for an Αctive Citizenship and Solidarity» - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, «UNESCO Hellenic National Commission» και «UN Region Information Center for Western Europe», διοργανώνεται ένα μονοήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Τέχνη και επίλυση συγκρούσεων : Ένας διαπολιτισμικός διάλογος - Art Communicating Conflict Resolution: An Intercultural Dialogue ». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, από τις 10:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ., στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Μπορεί η τέχνη να βοηθήσει στην επίλυση συγκρούσεων; - Can Art aid in Resolving Conflicts?». Το βιβλίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την πρωτοβουλία «Conflict and Art» και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ακαδημαϊκών καθηγητών από τις ΗΠΑ και από το Ισραήλ, του Jerry Wind από το Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (UPenn) και των OmatLev-Er και Noam Latar από το Πανεπιστήμιο IDC Herzliya. Πάνω από 100 κορυφαίοι και ανερχόμενοι ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και άνθρωποι του πολιτισμού από όλο τον κόσμο επιχειρούν στο βιβλίο αυτό να εξερευνήσουν τον δυνητικά εποικοδομητικό ρόλο της τέχνης στην επίλυση συγκρούσεων και στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ αντίπαλων ομάδων. Ο καθηγητής καθηγητής Noam Latar θα παρευρεθεί στο συνέδριο και θα παρουσιάσει ο ίδιος το βιβλίο. Η έκθεση της πρωτοβουλίας «Conflict and Art» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2019 και πρόκειται να ταξιδέψει στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Η έκθεση της Θεσσαλονίκης είναι εμπλουτισμένη με περισσότερα έργα και παρουσιάζεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την παγκόσμια ειρήνη, τροφοδοτώντας διαχρονικά ερωτήματα για τον ρόλο της τέχνης στην επίλυση των συγκρούσεων. Διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2022