Μικροβιολογική ποιότητα σε σνακ πατάτας και στο περιβάλλον παραγωγής τους στην Κύπρο - Ασχανιάν, Άντρια (Τμήμα Γεωπονικών Επιστήμων, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστήμων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Πολλοί τύποι αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών υπάρχουν σε φρέσκες, ελάχιστα επεξεργασμένες και πλήρως μεταποιημένες πατάτες. Οι πατάτες μεταποιούνται σε πολλά προϊόντα, όπως κατεψυγμένα, αποξηραμένα, έτοιμα για κατανάλωση κ.α. Η μικροβιολογική ποιότητα των τελικών προϊόντων πατάτας επηρεάζεται από τη φυσική μικροχλωρίδα, το στάδιο επεξεργασίας, το χειρισμό και τον ανθρώπινο παράγοντα. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση της μικροβιολογικής ποιότητας σε πατατάκια (chips), αλλά και της ατμόσφαιρας σε εργοστάσιο παραγωγής αλμυρών σνακ στην Κύπρο στα διάφορα στάδια παραγωγής. Συγκεκριμένα, για την αξιολόγηση της μικροβιολογικής ποιότητας του αέρα χρησιμοποιήθηκαν θρεπτικά υποστρώματα PCA, RBDA για την απαρίθμηση της ολικής μικροβιακής χλωρίδας (ΟΜΧ), ζύμες και μύκητες, αντίστοιχα. Για τα chips έγινε ανάλυση για τα παραπάνω, και ενός επιπλέον θρεπτικού υποστρώματος, το VRBLA, για τον προσδιορισμό των Enterobacteriaceae. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν αποδεκτά ως προς το μικροβιακό φορτίο, και δεν φέρουν κάποιο μικροβιολογικό κίνδυνο για τους καταναλωτές. Παρόλα αυτά, υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης.
Keywords: πατάτα; μεταποίηση; μικροβιολογική ποιότητα; αξιολόγηση