Διαχείριση κινδύνων και κρίσεων στην τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία - Σωκράτους, Άντρια (Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού,Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Στόχος αυτής της μελέτης είναι να εξετάσει πως οι ανθρωπογενείς και οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν τη τουριστική βιομηχανία της Κύπρου. Στα πλαίσια της έρευνας διερευνώνται οι τρόποι που υιοθετούν οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η ύπαρξη κάποιου στρατηγικού σχεδίου για την διαχείριση κρίσεων. Επιπρόσθετα διερευνάτε ο ρόλος που διαδραματίζουν τα Μ.Μ.Ε μέσω της προβολής γεγονότων συναφών με κρίσεις και καταστροφές και κατ’ επέκταση πως αυτό επηρεάζει την τουριστική δραστηριότητα της χώρας. Ο τομέας του τουρισμού, είναι ένα εύθραυστο κομμάτι το οποίο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από διάφορα γεγονότα και διάφορα είδη κρίσεων που λαμβάνουν χώρα και όχι μόνο στον προορισμό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην μελέτη αυτή, εξετάζονται οι ορισμοί και η ανάλυση της κρίσης, καθώς επίσης και οι παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν, δεδομένου ότι κάθε πολιτική, οικονομική και πολιτισμική αστάθεια ή μεταβολή, πιθανόν να οδηγήσουν παγκοσμίως σε μικρής ή μεγάλης έντασης κρίση. Το πρώτο κεφάλαιο της παρούσας μελέτης, θα αναφερθεί σε μια γενική εισαγωγή για τους κινδύνους και την κρίση και θα περιγράψει πως αυτά συνδέονται με τον τουρισμό. Το δεύτερο κεφάλαιο, θα παρουσιάσει τα διάφορα είδη κρίσεων και κινδύνων, τα οποία επηρεάζουν την επιλογή του τουρίστα να επισκεφτεί ένα τουριστικό προορισμό. Το τρίτο κεφάλαιο, θα αναφερθεί στο πως διαχειριζόμαστε την κρίση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που τα Μ.Μ.Ε επηρεάζουν την κατάσταση αυτή. Το τέταρτο κεφάλαιο θα αναφερθεί στη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε να καταλήξουμε στην ορθή επιλογή του μεθοδολογικού πλαισίου υλοποίησης. Το πέμπτο κεφάλαιο θα αναλύσει τα δεδομένα που προέκυψαν μέσα από την ποιοτική έρευνα πέντε συνεντεύξεων. Συνοπτικά, το τελευταίο κεφάλαιο της διπλωματικής μελέτης, θα αναφέρεται αναλυτικά στα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν μέσα από την έρευνα, θα εισηγηθεί προτάσεις για το θεωρητικό μέρος αλλά και για περαιτέρω έρευνα.
Keywords: Hotel industry -- Cyprus; Tourism -- Cyprus; Natural disasters -- Hotel industry