Πραγματολογικό προφίλ παιδιών προσχολικής ηλικίας - Ιωαννίδου, Χρυστάλλα (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Η γλώσσα αποτελεί απαραίτητο παράγοντα επικοινωνίας. Είναι όμως άρρηκτα συνδεδεμένη με την πραγματολογία, η οποία ολοκληρώνει την μεταφορά και κατανόηση των μηνυμάτων. Στην παρούσα εργασία αναφέρονται και αναλύονται έρευνες από την βιβλιογραφία, οι οποίες εξετάζουν την ανάπτυξη των πραγματολογικών ικανοτήτων, συγκρίνουν τις πραγματολογικές ικανότητες των τυπικών παιδιών και παιδιών με διαταραχές, αλλά και παιδιών στα πρώτα στάδια εκμάθησης μιας γλώσσας σε σχέση με παιδιά σε προχωρημένα στάδια. Αξιοσημείωτο είναι όμως, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κάποια κανονιστικά δεδομένα που να παρουσιάζουν τις τυπικές συμπεριφορές για τα κυπριόπουλα όσον αφορά τον τομέα της πραγματολογίας. Στόχος λοιπόν της παρούσας έρευνας, που συμπεριέλαβε εικοσιπέντε, τυπικά, μονόγλωσσα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ήταν μέσα από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι γονείς, να καθοριστούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις για τα τυπικά παιδιά της Κύπρου. Για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο υποομάδες, ανάλογα με την ηλικία τoυς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά των δύο ομάδων έχουν παρόμοιες πραγματολογικές ικανότητες όσον αφορά τις επικοινωνιακές λειτουργίες, την ανταπόκριση στην επικοινωνία, την αλληλεπίδραση και συζήτηση και τις αλλαγές που προκύπτουν ανάλογα με το επικοινωνιακό πλαίσιο. Στους προαναφερόμενους τομείς, τα παιδιά χρησιμοποιούν κυρίως λέξεις. Τα μεγαλύτερα παιδιά του δείγματος, παρουσιάζουν ελαφρώς καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις στις οποίες οι απαντήσεις ποικίλουν. Συμπερασματικά τα τυπικά παιδιά προσχολικής ηλικίας επικοινωνούν λεκτικά είτε για να ξεκινήσουν, είτε για να απαντήσουν σε μία αλληλεπίδραση.
Keywords: Πραγματολογικό προφίλ; Φυσιολογικές συμπεριφορές; Αλληλεπίδραση; Λεκτική επικοινωνία; Pragmatic profile; Expected behaviors; Interaction; Verbal communication