Επιπολασμός της βρουκέλλωσης στα γαλακτοπαραγωγικά βουστάσια της Κύπρου - Μιχαήλ, Χριστόδουλος (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η Brucella είναι ένα Gram-αρνητικό, αερόβιο, παθογόνο βακτήριο που μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο και πολλά είδη ζώων. Στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει οξεία εμπύρετη νόσο, η οποία μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο ή σύστημά του και χαρακτηρίζεται από διακοπτόμενο ή μειωμένο κατά διαστήματα πυρετό. Παράλληλα, στα ζώα, μπορεί να προκαλέσει αποβολές, στειρότητα και μόλυνση του γάλακτος αφού τα κύτταρά της απεκκρίνονται σε αυτό. Στην Κύπρο, η Βρουκέλλα αναφέρθηκε αρχικά το 1921 και 1930 όταν εισάχθηκαν βοοειδή και αίγες από το εξωτερικό. Φτάνοντας στο 1970, η παρουσία της βρουκέλλας στην Κύπρο επιβεβαιώθηκε όταν, βακτήριά της απομονώθηκαν από δύο αποβληθέντα πρόβατα. Μετά τα πιο πάνω δεδομένα, η Κύπρος ξεκίνησε μια εκστρατεία καταπολέμησης και εξουδετέρωσης της ασθένειας. Σήμερα, η Κύπρος μετά από μια πολύχρονη προσπάθεια και ευρωπαϊκά προγράμματα εξάλειψης και ελέγχου των γαλακτοπαραγωγικών μονάδων, θεωρείται και επίσημα, από την Ε.Ε., ελεύθερη από την βρουκέλλωση στα αιγοπρόβατα και στα βοοειδή. Οι αναλύσεις με βάση τα προγράμματα ελέγχου γίνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Κύπρου και τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας ήταν αρνητικά στην παρουσία βρουκέλλας στα βοοειδή διατηρώντας, έτσι, τη Κύπρο ως χώρα απαλλαγμένη από τη Βρουκέλλα.
Keywords: Βρουκέλλα; Βρουκέλλωση; Κύπρος; Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Κύπρου; Προγράμματα εξάλειψης και ελέγχου; Brucella; Brucellosis; Cyprus; Veterinary Services of Cyprus; Eradication and Control programs