Ανάπτυξη διαδραστικής εφαρμογής για επιτραπέζια οθόνη πολλαπλής αφής - Στυλιανού, Κατερίνα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η σχεδόν ανύπαρκτη τεχνολογική υποστήριξη στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα οδήγησε στην υλοποίηση της ακόλουθης έρευνας που μελετά τη συμβολή της Επιτραπέζιας Οθόνης Πολλαπλής Αφής σε σχολείο δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Στόχος του έργου αυτού είναι να εξεταστεί η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η διαδραστική τεχνολογία για την κατάκτηση της άμεσης γνώσης που αναζητούν οι σύγχρονοι μαθητές. Η μελέτη αρχικά ξεκινά με βιβλιογραφική ανασκόπηση παρόμοιων ερευνών ανά το παγκόσμιο. Επίσης αναφέρεται σε τρόπους επιτυχημένης ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην εκπαίδευση. Ακολούθησε η ανάπτυξη διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής για την Επιτραπέζια Οθόνη Αφής με θέμα την Τοπολογία στα μαθηματικά. Η μελέτη έγινε με μαθητές που φοιτούν στη δευτέρα τάξη δημόσιου λυκείου, με επιλογή μαθήματος τα μαθηματικά κατεύθυνσης. Την εφαρμογή στην τάξη ακολούθησαν συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες μαθητές, οι οποίες αναλύθηκαν και συζητήθηκαν μετά από την κωδικοποίησή τους. Οι ερωτήσεις που χρησιμοποιήθηκαν στις συνεντεύξεις αναφέρονταν κυρίως στις απόψεις των συμμετεχόντων για την εμπειρία τους και κατά πόσο θα ήθελαν τεχνολογικά μέσα όπως η ΕΟΠΑ να είχαν ήδη ενταχθεί στις σχολικές τους αίθουσες. Τα αποτελέσματα καταλήγουν στο ότι οι περισσότεροι μαθητές είναι αρκετά απογοητευμένοι από τη χρήση ΤΠΕ από τους καθηγητές τους και θα ήθελαν να είχαν παρόμοιες ευκαιρίες πιο συχνά μέσα στο σχολικό χώρο.
Keywords: Επιτραπέζια οθόνη πολλαπλής αφής (ΕΟΠΑ); Διαδραστική τεχνολογία; Διαδραστική εκπαίδευση