Εκτίμηση ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κτηρίων με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών - Φλωρίδης, Ιάκωβος (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2021)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή φέρει το τίτλο «Εκτίμηση ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κτηρίων με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών» και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Γεωπληροφορική και Γεωχωρικές Τεχνολογίες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εν λόγω ασχολείται με την κατηγοριοποίηση των κτηρίων ως προς το είδος της οροφής τους και ως στόχο τον υπολογισμό του ενεργειακού αποθέματος για μια περιοχή στο Δήμο Αγλαντζιάς μετά από εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων. Γενικότερα η εργασία διαρθρώνεται σε 9 επιμέρους κεφάλαια. Αρχικά στο 1ο Κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη εισαγωγή αναφορικά με τη θεματολογία του αναπτύσσεται και μια συνοπτική επεξήγηση της διάρθρωσης της εργασίας. Στο 2ο Κεφάλαιο με τίτλο «Η εξάντληση των διαθέσιμων πόρων και οι ΑΠΕ» γίνεται μια ανασκόπηση του ιστορικού των ορυκτών καυσίμων και πώς αυτά οδήγησαν στην κλιματική αλλαγή, αναλύοντας παράλληλα τα αίτια αλλά και τη διαφοροποίηση με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Παράλληλα, αναλύονται οι 5 βασικότερες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο 3ο Κεφάλαιο με τίτλο «Φωτοβολταϊκά Συστήματα» αναλύεται η δομή των φωτοβολταϊκών συστημάτων, δηλαδή τα μέρη στα οποία το αποτελούν και στη συνέχεια γίνεται μια επεξήγηση ως προς τα είδη των συστημάτων, αναφορικά με το είδος εγκατάστασης τους, όπως για παράδειγμα τα συνδεδεμένα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, τα αυτόνομα και τα υβριδικά. Επίσης, θα εξεταστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των φ/β συστημάτων καθώς επίσης και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους. Ταυτόχρονα, θα αναφερθεί το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και τα φ/β συστήματα και στη συνέχεια η νομοθεσία που ισχύει στην Κύπρο αναφορικά με τα φ/β. Στο 4ο Κεφάλαιο θα εξεταστούν διάφορα παραδείγματα εφαρμογών παρόμοιων εφαρμογών από το εξωτερικό έτσι ώστε να κατανοηθούν τα απαραίτητα δεδομένα και μεθοδολογία που απαιτούνται για την υλοποίηση της εργασίας αυτής. Συγκεκριμένα, αναλύεται το Project Sunroof της Google, το φωτοβολταϊκό Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών της ΕΕ και το Solar City Simulator. Το 5ο Κεφάλαιο αφορά την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην εργασία για την εξαγωγή αποτελεσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, αναλύεται η περιοχή μελέτης και αναφέρετε ο σκοπός της παρούσας μελέτης με τις μεθόδους που θα εφαρμοστούν. Ακολούθως, αναλύεται βήμα προς βήμα ο τρόπος με τον οποίο συλλέχθηκαν τα δεδομένα από την πύλη του κτηματολογίου αλλά και ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάστηκαν τα δεδομένα αυτά σε λογισμικά GIS. Στο 6ο κεφάλαιο εξαχθούν τα τελικά αποτελέσματα που προέκυψαν από την επεξεργασία των δεδομένων παρουσιάζοντας τα σε πίνακες και χάρτη. Στο 7ο Κεφάλαιο θα αναφερθούν διάφορα προβλήματα που προέκυψαν κατά την διάρκεια συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων και πως αυτά επηρέασαν με τη σειρά τους την έκβαση των τελικών αποτελεσμάτων. Στο 8ο Κεφάλαιο γίνεται μια σύνοψη της εργασίας τόσο στο θεωρητικό πλαίσιο, όσο και στο πρακτικό σκέλος της εργασίας, κάνοντας ορισμένες προτάσεις ως προς τις μελλοντικές εφαρμογές και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιωθούν τα αποτελέσματα.
Keywords: Κλιματική αλλαγή; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Ηλιακή Ενέργεια; Φωτοβολταϊκά Συστήματα; Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών; Climate change; Renewable Energy Sources; Solar Energy; Photovoltaic Systems; Geographic Information Systems