Κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση και η αντιμετώπιση της - Χρυσοστόμου, Ευανθία (q, 2021)
Εισαγωγή: Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική εξέλιξη στη ζωή μιας γυναίκας όμως μπορεί και να μετατραπεί σε μια τραυματική εμπειρία . Κάθε βιωματικό γεγονός που ζει μια γυναίκα προκαλεί διακυμάνσεις στη ζωή της και στις ορμόνες της και αυτά έχουν ως εξέλιξη να λειτουργούν ταυτόχρονα , αλληλένδετα και μερικές φορές να την φέρνουν αντιμέτωπη με τη κατάθλιψη . Η παρούσα μελέτη εξετάζει την κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση και τις ψυχολογικές διαταραχές στη ζωή μιας γυναίκας , ένα θέμα που είναι γνωστό στους ειδικούς αλλά άγνωστο στις γυναίκες που το βιώνουν. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθούν οι παράγοντες που σχετίζονται με τη Κατάθλιψη κατά την Εμμηνόπαυση και οι τρόποι αντιμετώπισης της . Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας έγινε το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου μέχρι Μάρτιο του 2021 , στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed , CINAHL και Cochrane , με λέξεις κλειδιά και μετά από συστηματική αξιολόγηση συμπεριλήφθηκαν 10 ερευνητικές μελέτες . Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 10 μελέτες όπου έδειξαν πως κατά την εμμηνόπαυση συμπεριλαμβανομένου και των σταδίων της εμμηνόπαυσης , σηματοδοτείται κίνδυνος για τη γυναίκα να βιώσει κατάθλιψη αναλόγως και τις συνθήκες που βιώνει μια γυναίκα . Οι μελέτες που αναλύθηκαν έδειξαν ξεχωριστά πιο στάδιο της εμμηνόπαυσης η γυναίκα είναι πιο επιρρεπής να διαγνωστεί με κατάθλιψη , τους παράγοντες και τρόπους αντιμετώπισης της κατάθλιψης στην εμμηνόπαυση . Συμπεράσματα: Η γυναίκα είναι επιρρεπής στην κατάθλιψη κατά εμμηνόπαυση , εάν υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες όπως οι ορμονικοί παράγοντες , δείκτης μάζας σώματος , ιστορικό κατάθλιψης και χρήση φαρμάκων κλπ. . Έχει διαφανεί ότι υπάρχουν τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης .
Keywords: Μenopause; Μenopause transition; Depression; Major Depression; Mental Health; Psychological effect