Σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας - Kouta, Christiana; Kaite, Charis P. (My University, 2008)
Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι η ευαισθητοποίηση των νοσηλευτών/τριών σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Στην πιο κάτω βιβλιογραφική ανασκόπηση α) καταγράφονται στερεότυπα και μύθοι γύρω από την σεξουαλική παρενόχληση, β) παραδείγματα σεξουαλικής παρενόχλησης και μέθοδοι για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Ιδιαίτερη αναφορά επίσης γίνεται στον Κώδικα Πρακτικής για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Μέθοδοι ανασκόπησης: Για την συγγραφή της παρούσας μελέτης έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες βάσεις δεδομένων όπως: CINAHL, MEDLINE, the Directory of Open Access Journals (DOAJ) και το PubMED κάτω από τις λέξεις-κλειδιά: σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Επίσης έχει μελετηθεί ο Κώδικας Πρακτικής για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Αποτελέσματα: Μέσα από την διεθνή βιβλιογραφία και τα Κυπριακά δρώμενα διαφαίνεται το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας Η σεξουαλική παρενόχληση είναι συχνότερη στις γυναίκες αλλά μπορεί να συμβεί και στους άνδρες. Οι "δράστες" μπορεί να είναι άτομα του ιδίου ή του αντίθετου φύλου. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρενόχλησης προέρχονται από συναδέλφους και προϊσταμένους. Η πρόληψη και αντιμετώπιση περιλαμβάνει προληπτικά σεμινάρια, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση (εργοδότη και εργαζομένων), ενδυνάμωση του ατόμου, ποινική δίωξη μέσω καταγγελίας του αδικήματος και πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες για στήριξη του θύματος. Στην Κύπρο, το Γοαφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως συνέταξε τον Κώδικα Πρακτικής για την Αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας το 2007.
Sexual harassment at workplace
Keywords: Σεξουαλικής παρενόχληση; Χώρος εργασίας