Δ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο ΠΙσσουρίου: ιστορία, κοινωνία, πολιτική και μέσα επικοινωνίας: Μετανάστευση – Προσφυγιά – Εξορία και ΜΜΕ - Παπαπολυβίου, Πέτρος; Ιακωβίδης, Κυριάκος; Βοσκαρίδης, Σώτος; Παρθύμου, Μαίρη; Αντωνιάδης, Ευριπίδης; Νταμπεγλιώτης, Κωνσταντίνος Ι.; Πασαλίδου, Στυλιανή; Λυριστής, Μηνάς; Καζαντζίδης, Νικόλαος; Μιχαήλ, Μαρία; Ευσταθίου, Χρίστος (My University, 2024)
Ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πισσουρίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, διοργανώνει το Δ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο με κεντρικό θέμα: Μετανάστευση – Προσφυγιά – Εξορία και ΜΜΕ. Ζούμε μια περίοδο οικονομικής κρίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναταραχών, αλλά και γεωπολιτικής αστάθειας. Ωστόσο μπορούμε να επισημάνουμε ότι η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Εξαιτίας της αστάθειας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα ακόμη και μέχρι τις μέρες μας εκτοπίστηκαν, προσφυγοποιήθηκαν και μετανάστευσαν εξαιτίας της βίας και των διώξεων, τόσο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και σε άλλα σημεία της υφηλίου. Η ίδια η Ευρώπη, έχει ταυτίσει την ιστορία της με την εξαγωγή και την υποδοχή μεταναστευτικών ρευμάτων. Επιπρόσθετα χρειάζεται να τονιστεί ότι οι μεταναστευτικές ροές μπορεί να είναι εντός ενός κράτους ή από ένα κράτος σε ένα άλλο. Είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε ότι σε λίγες μέρες πλησιάζει η 49 μαύρη επέτειος απο την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Με την κωδική ονομασία «Αττίλας» την 20η Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις καταλαμβάνοντας το 3%. Με τη δεύτερη εισβολή κατελήφθη σχεδόν του μισό του νησιού με αποτέλεσμα να υπάρξει βίαιο ξερίζωμα και μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων από τις πατρογωνικές τους εστίες. Επιπρόσθετα, εξαιτίας της πέρυσι επετείου των 100 ετών χρειάζεται να επισημάνουμε τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η μετανάστευση πληθυσμών, δημιουργήθηκε και εξαιτίας φαινομένων όπως δικτατορίες σε Ελλάδα και σε άλλες χώρες όπως στην Λατινική Αμερική με πολιτικούς εξόριστους έχοντας ως συνέπεια τη δημιουργία ανθρώπινων τραγωδιών με επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό, γεωπολιτικό και πνευματικό επίπεδο. Οι ερμηνείες και η παρουσίαση αυτών των γεγονότων από τα ΜΜΕ εξακολουθούν να ενημερώνουν και να διαμορφώνουν την δημόσια θεματολόγια. Μέσα σε αυτο το πλαίσιο οι κύριοι θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι οι εξής: Ø Προσφυγιά, Εκτοπισμός και Εξορία Ø Μικρασιατική Καταστροφή Ø Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος Ø Εμφύλιος στην Ελλάδα Ø Εξορία στην Ελλάδα Ø Κύπρος 1974 – Τουρκική Εισβολή Το Επιστημονικό Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και χορηγός επικοινωνίας είναι το Pissouri Chariandry Radio. Το Συμπόσιο στηρίζουν, το τουριστικό κατάλυμα Pissouri Chariandry Court, η εταιρεία My Telco Ltd και η Ταβέρνα Ο Βρακάς.
Keywords: Μετανάστευση; Προσφυγιά; Εξορία; ΜΜΕ