Λεξιλογική ποικιλομορφία σε παιδιά με αργοπορημένο λόγο - Αριστείδου, Κυριακούλα (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Η παρούσα έρευνα επικεντρώνεται στη μελέτη του γλωσσικού προφίλ παιδιών με αργοπορημένο λόγο ως προς την ποιότητα των λέξεων. Συγκεκριμένα σκοπός της έρευνας αυτής είναι η μελέτη της λεξιλογικής ποικιλομορφίας παιδιών στη Κύπρο με αργοπορημένο λόγο με τη χρήση του CYLEX. Το δείγμα αποτελούσαν 27 παιδιά από μονόγλωσσο περιβάλλον. Το γλωσσικό προφίλ παιδιών με αργοπορημένο λόγο συγκρίνεται με τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά ίδιας ηλικίας και με παιδιά ίδιου γλωσσικού προφίλ/ανάπτυξης. Για τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε το Kruskal-Wallis τεστ και πραγματοποιήθηκαν συσχετίσεις Pearson r μεταξύ ολικού λεξιλογίου και ποσοστού κάθε σημασιολογικής κατηγορίας ξεχωριστά. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν πως το ολικό λεξιλόγιο των παιδιών με αργοπορημένο λόγο διαφέρει σημαντικά από τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Τα παιδιά με αργοπορημένο λόγο και τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά διέφεραν από τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά ίδιας γλωσσικής ανάπτυξης στη παραγωγή Ρημάτων και στη παραγωγή Ουσιαστικών, δείχνοντας μεγαλύτερο ποσοστό Ρημάτων και μικρότερο ποσοστό ουσιαστικών στο λεξιλόγιο τους. Τα παιδιά με αργοπορημένο λόγο και τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά ίδια γλωσσικής ανάπτυξης κατέδειξαν μικρότερο ποσοστό Επιθέτων στις παραγωγές τους από τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά. Με την αύξηση του Ολικού Λεξιλογίου αυξάνεται και το μέγεθος των ρημάτων, επιρρημάτων και επιθέτων ενώ οι Άλλες λέξεις μειώνονται. Τα αποτελέσματα αυτά κατέχουν μεγάλη κλινική σημασία καθώς μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου γλωσσικού προφίλ για τα παιδιά με αργοπορημένο λόγο και συνεπώς να δώσουν νέα στοιχεία για σχετικά με την πρόγνωση για την μετέπειτα γλωσσική τους πορεία.
Keywords: Παιδιά με αργοπορημένο λόγο; Σημασιολογική; Ποικιλομορφία; Λεξιλόγιο; Late-talkers; Semantic; Diversity; Vocabulary