Περιγραφή της γλωσσικής ανάπτυξης των γραμματικών κατηγοριών σε κυπριόπουλα παιδιά ηλικίας 5 – 9 ετών - Κωνσταντίνου, Ευδοκία (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Σκοπός. Η παρούσα εργασία στοχεύει να περιγράψει στο πως αναπτύσσονται οι γραμματικές κατηγορίες, των ρημάτων, των ουσιαστικών, των επιθέτων, των προθέσεων και των αντωνυμιών σε κυπριόπουλα παιδιά που ανήκουν στις ηλικίες των 5 - 9 ετών. Μεθοδολογία. Στην έρευνα συμμετείχαν 54 παιδιά (28 αγόρια και 26 κορίτσια) με εύρος ηλικίας 5 – 9 ετών. Τα κριτήρια συμμετοχής αποτελούσαν η ηλικία και η μητρική γλώσσα τους γλώσσα να ήταν η κυπριακή διάλεκτος. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανά έτος ηλικίας για να γίνουν οι συγκρίσεις. Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν η δοκιμασία πληροφοριακής και γραμματικής επάρκειας – ΕΙΚΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ, η οποία περιελάμβανε δέκα ερωτήσεις. Τα δεδομένα κωδικοποιήθηκαν και αναλύθηκαν μέσω του προγράμματος της excel. Αποτελέσματα. Για την ανάλυση των δεδομένων βρέθηκαν οι μέσοι όροι, οι τυπικές αποκλίσεις και πραγματοποιήθηκαν t – test. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι μέσοι όροι μεταξύ των ομάδων έχουν παρόμοιες τιμές και πλησιάζουν με την πρότυπη απάντηση, με εξαίρεση των κατηγοριών των ουσιαστικών και των προθέσεων. Ακόμη, τα κορίτσια είχαν μεγαλύτερους μέσους όρους από τα αγόρια. Μέσα από τα t -test μεταξύ των ομάδων και της πρότυπης απάντησης παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές κυρίως στα ουσιαστικά, στις προθέσεις και στα επίθετα (p < 0,05). Στα t – test μεταξύ της μίας ομάδας με της επόμενης της υπήρχαν δύο στατιστικά σημαντικές διαφορές στην κατηγορία των ρημάτων. Συμπεράσματα. Επομένως, δεν παρατηρήθηκε αύξηση των μέσων όρων καθώς αυξάνεται η ηλικία. Ωστόσο, τα παιδιά ηλικίας 5 – 9 ετών έχουν κατακτήσει τις πέντε γραμματικές κατηγορίες και τα κορίτσια έχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο από τα αγόρια.
Keywords: Γλωσσική ανάπτυξη; Γραμματικές κατηγορίες; Κυπριακή διάλεκτος; Δοκιμασία πληροφοριακής και γραμματικής επάρκειας; Εικόνες δράσης; Language development; Grammar categories; Cypriot Greek dialect; Grammar and information test; Action picture