Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη (AI) να συμβάλει στην ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του Λευκαρίτικου κεντήματος στη σύγχρονη εποχή; - Μακρή, Κυριακή (My University, 2025)
Τα Λευκαρίτικα κεντήματα αποτελούν έναν πολιτισμικό θησαυρό με σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία, ο οποίος έχει καταγραφεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παρ' όλα αυτά, αυτή η τέχνη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, κυρίως λόγω της απομάκρυνσης των νεότερων γενιών από τις παραδοσιακές χειροτεχνίες και της σταδιακής μείωσης των τεχνιτών. Η τεχνητή νοημοσύνη, με τη βοήθεια εργαλείων όπως η μηχανική όραση, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης και οι ψηφιακές πλατφόρμες, αναδεικνύεται ως μια πολλά υποσχόμενη λύση. Η παρούσα μελέτη διερευνά τον ρόλο της ΤΝ στη διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό αυτής της τέχνης, εστιάζοντας στις απόψεις της τελευταίας ενεργής τεχνίτριας των Λευκάρων, μέσω μιας ερευνητικής συνέντευξης.
Keywords: Λευκαρίτικο κέντημα; Πολιτισμικός θησαυρός; Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO; Τεχνητή νοημοσύνη