Γνώσεις και στάσεις των νοσηλευτών σε σχετικά με την πρόληψη των ελκών πίεσης - Σταύρου, Αντρέας (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Τα έλκη πίεσης σήμερα είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα στην σύγχρονη νοσηλευτική που καλείται να βρει τους τρόπους για να τα αντιμετωπίσει. Εκτός των σωματικών τους επιπτώσεων, αποτελούν και μια από τις πιο δαπανηρές ασθενείς. Όσο και αν έχει αναβαθμιστεί η παρεχόμενη φροντίδα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι δυσκολεύουν την οριστική επίλυση του προβλήματος. Απαραίτητη θεωρείται η αναβαθμίσει του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας. Σκοπός : Ο κύριος στόχος της παρούσας εργασίας ήταν διερεύνηση των γνώσεων και των στάσεων των νοσηλευτών σε σχετικά με τα έλκη πίεσης. Υλικό μέθοδος: Για την δημοσίευση της συγκεκριμένης εργασίας χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από έρευνες, βιβλία, επιστημονικά άρθρα και εφημερίδες σχετικά με την πρόληψη των κατακλίσεων. Η αναζήτηση της Ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας έγινε στις βάσεις δεδομένων(Pubmed, Medline, Google Scholar). Η αναζήτηση κατέληξε σε 25 άρθρων. Στην ανασκόπηση συμπεριελήφθησαν συνολικά 10 μελέτες. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα δείχνουν μια σοβαρή έλλειψη γνώσεων από τους νοσηλευτές που συμμετείχαν στις έρευνες. Επίσης, παρουσιάζεται μια θετική στάση των νοσηλευτών απέναντι στην πρόληψη των ελκών πίεσης. Συμπεράσματα: Είναι σαφές ότι μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των νοσηλευτών υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης επαρκών γνώσεων για τα έλκη πίεσης σταδιακά θα αποτελέσει το βασικότερο μέτρο έναντι των ελκών πίεσης.
Keywords: Έλκη πίεσης; Πρόληψη; Γνώση και στάση νοσηλευτών; Pressure ulcer; Bedsores; Prevention; Knowledge and attitudes of nurses