Αποτύπωση και απόδοση τουριστικού χάρτη κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ακρωτηρίου - Φιλίππου, Άγγελος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Το αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας αφορούσε την τοπογραφική αποτύπωση, με συστήματα δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GNSS) αλλά και τη δυσδιάστατη απόδοση σε αναλογικό χάρτη, σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, του βοτανικού κήπου και της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη περιοχή Ακρωτηρίου της Λεμεσού, Κύπρος. Για την υλοποίηση της εργασίας χρησιμοποιήθηκε δορυφορικός εντοπισμός μέσω της τεχνικής σχετικού κινηματικού εντοπισμού σε πραγματικό χρόνο (RTK – Real Time Kinematic). Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε ο γεωδαιτικός δέκτης μοντέλου Leica® Viva GS 15. Επιπρόσθετα για την επεξεργασία και απόδοση του τελικού αποτελέσματος του χάρτη, χρησιμοποιήθηκαν δύο λογισμικά προγράμματα. Το σχεδιαστικό λογισμικό AutoCad έκδοσης 2017 της εταιρείας Autodesk αλλά και το ΓΣΠ ArcMap / ArcGIS Desktop έκδοσης 10.2.2 της εταιρείας ESRI. Σκοπός της πτυχιακής εργασίας ήταν η παραγωγή ενός τουριστικού χάρτη του Κέντρου, ο οποίος θα περιελάβανε τα σπάνια βοτανικά φυτά που το κοσμούν αλλά συνάμα και τις γεωγραφικές πληροφορίες της περιοχής. Με αυτό το τρόπο θα μπορεί ο εκάστοτε επισκέπτης να περιηγηθεί με περισσότερη ευκολία στην ιδιαίτερα σπάνια αυτή περιοχή που αναδεικνύει τη περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία και μοναδικότητα της χερσονήσου του Ακρωτηρίου.
Keywords: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου; βοτανικός κήπος; τουριστικός χάρτης; συστήματα δορυφορικού εντοπισμού θέσης; ΓΣΠ; GPS