Βιβλιογραφική ανασκόπηση και προκαταρτική πληθυσμιακή διερεύνηση των κουνουπιών της Κύπρου - Ζαχαρίου, Ανθούσα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Στην παρούσα εργασία έγινε μια επισκόπηση στην οποία παρουσιάζετε η εντομολογική διερεύνηση για την επισήμανση των διαφόρων ειδών κουνουπιών στην Κύπρο. Αρχικά συλλέχθηκαν προνύμφες κουνουπιών Cullex pipiens από 19 διαφορετικές περιοχές της Κύπρου με τη χρήση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών τα τελευταία χρόνια και εξετάστηκε ο δυναμισμός και η επικινδυνότητα τους.Επιπλέον, έγιναν συλλογές ωών με παγίδες ωοθεσίας για το «Ασιατικό κουνούπι τίγρης» Aedes Albopictus αλλά και άλλων τελείων εντόμων με παγίδες συλλογής τους. Στη συνέχεια μέσω της χρήσης στερεοσκοπίου έγινε η ταυτοποίηση των διαφόρων ειδών εντόμων, αποθηκεύτηκαν και είναι έτοιμα για τη μοριακή ταυτοποίηση τους. Η δημιουργία πρωτοκόλλων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική αφού σε αυτή βασίζεται η ταυτοποίηση των εντόμων.Από τις παγίδες που στήθηκαν δεν υπήρχαν αρκετά ευρήματα λόγω χρονικής περιόδου. Αν οι παγίδες στήνονταν κατά την καλοκαιρινή περίοδο τα ευρήματα θα ήταν πολύ περισσότερα. Μετακινώντας τις παγίδες τελείων εντόμων στην περιοχή γύρω από τα σημεία εισόδου και τοποθετώντας προσελκυστικό και CO2 θα γινόταν μεγαλύτερη προσέλκυση και συλλογή εντόμων. Αυτό, παράλληλα με την παρακολούθηση θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα.Ωστόσο υπήρξε η ταυτοποίηση 6 θηλυκών ειδών Culex Pipiens όπου η ύπαρξη τέτοιων πληθυσμών πιθανών να ερμηνεύει την παρουσία κρουσμάτων του ιού στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα κατευθύνουν τις μέχρι σήμερα προσπάθειές μας και θα εισαγάγουν νέες μεθόδους αντιμετώπισης και ελέγχου των κουνουπιών στη χώρα μας. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην ενημέρωση και επιμόρφωση του κοινού για θέματα αντιμετώπισης κουνουπιών με μέσα φιλικότερα προς το περιβάλλον.
Keywords: Στερεοσκόπιο; Επικυνδυνότητα; Παγίδες; Culex pipiens; Aedes albopictus; Stereoscope; Risk; Traps