Τρόπος ζωής εγκύων γυναικών και πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη κύησης - Παπαϊωάννου, Ιωάννα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης (ΣΔΚ) είναι μια ασθένεια, η οποία έχει μελετηθεί κατά καιρούς από πολλούς επιστήμονες, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να ευαισθητοποιήσουν τον επηρεαζόμενο πληθυσμό στον μέγιστο βαθμό . Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας μιας παρέμβασης στον τρόπο ζωής των εγκύων γυναικών για την πρόληψη του ΣΔΚ. Ο κύριος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των γυναικών για τον ΣΔΚ, οι οποίες αποτελούν τον επηρεαζόμενο πληθυσμό, έτσι ώστε να διατηρήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PUBMED, CINAHL και SCOPUS. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν στην ελληνική γλώσσα είναι διαβήτης κύησης, ΣΔΚ, διαβήτης εγκυμοσύνης, γυναίκα, γυναίκες, άσκηση, σωματική δραστηριότητα, τρόπος ζωής, πρόληψη, μείωση, ελαχιστοποίηση, παρέμβαση και οι αντίστοιχες λέξεις κλειδιά στην αγγλική γλώσσα, σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Οι μελέτες που έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή την συστηματική ανασκόπηση είχαν δημοσιευθεί από το 2015 μέχρι το 2019. Όλες οι μελέτες ήταν ποσοτικές. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας, διαπιστώθηκε ότι η παρέμβαση στον τρόπο ζωής των γυναικών μπορεί να μειώσει την επίπτωση του ΣΔΚ (Koivusalo et al., 2016). Συμπεράσματα: Ο ΣΔΚ είναι μία από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, επηρεάζοντας πολλές γυναίκες ετησίως. Με το πέρασμα του χρόνου οι γυναίκες οι οποίες διαγιγνώσκονται με ΣΔΚ αυξάνονται δραματικά. Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής των γυναικών, συμβάλλουν στην πρόληψη του ΣΔΚ (American Diabetes Association, 2012; Shepherd et al., 2017).
Keywords: Σακχαρώδης διαβήτης κύησης; Πρόληψη; Παρέμβαση; Άσκηση; Τρόπος ζωής; Gestational diabetes mellitus; Prevention; Intervention; Exercise; Lifestyle