Παρακολούθηση και Ανίχνευση Μετακινήσεων Πλοίων σε Πραγματικό Χρόνο Χρησιμοποιώντας Δεδομένα AIS - Χριστοδούλου, Χρίστος (My University, 2022)
Το Automatic Identification System(AIS) είναι ένα αυτόματο σύστημα παρακολούθησης πλοίων και υπηρεσιών κυκλοφορίας πλοίων. Οι πληροφορίες που παρέχονται από τον εξοπλισμό AIS περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη θέση, την κατεύθυνση και την ταχύτητα των πλοίων, επιτρέποντας στις ναυτιλιακές αρχές να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τις κινήσεις τους. Το AISafety είναι μια υπάρχουσα πλατφόρμα παρακολούθησης σκαφών που εφαρμόζεται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία στέλνει ειδοποιήσεις για εισερχόμενα και εξερχόμενα πλοία από διάφορες περιοχές ενδιαφέροντος, καθώς και για ενδεχόμενες συγκρούσεις μεταξύ σκαφών. Αυτή η εργασία εισάγει τρεις βασικές βελτιώσεις στις τρέχουσες εσωτερικές λειτουργίες της πλατφόρμας. Η πρώτη περιλαμβάνει την αναβάθμιση της γραφικής διεπαφής ιστού έτσι ώστε το μέγεθος, η κατεύθυνση και η διαδρομή των πλοίων να εμφανίζονται στον χάρτη σε πραγματικό χρόνο και μέγεθος. Η δεύτερη βελτίωση είναι η βελτιστοποίηση του αλγορίθμου για τον εντοπισμό πλοίων που εισέρχονται και εξέρχονται από προκαθορισμένες περιοχές ενδιαφέροντος και να λαμβάνεται υπόψη για ελαττωματικά ή ανακριβή σήματα AIS. Η τελευταία βελτίωση σχετίζεται με τη βελτίωση της ακρίβειας του αλγόριθμου ανίχνευσης σύγκρουσης σκαφών λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο των σκαφών που πλησιάζουν το σημείο κλειστής συνάντησης.
Keywords: AIS δεδομένα; Πλοία; Αλγόριθμος σύγκρουσης; (Προ)ειδοποιήσεις πλοίων; AIS data; Vessels; Collision algorithm; Vessel warnings