H επίδραση της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και κατάθλιψη - Ζήνωνος, Ειρήνη (My University, 2023)
Εισαγωγή: Οι παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την εφαρμογή γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία, καθώς και την ποιότητα ζωής τους (Thomas et al., 2014). Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που στοχεύει να προκαλέσει, να εξετάσει και να αντικαταστήσει τις αρνητικές σκέψεις ενός ασθενούς και θεωρείται ένας ιδιαίτερα χρήσιμος τύπος θεραπείας γενικότερα σε ασθενείς, οι οποίοι ζούν με χρόνια νοσήματα και ασθένειες και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τήρηση αυστηρών θεραπευτικών σχημάτων, καθώς επίσης και στην ανακούφιση κοινών ψυχολογικών καταστάσεων, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Keywords: Patient Adherence; Mental health; cognitive behavioral therapy; chronic renal disease; depression; hemodialysis