Πειραματική αξιολόγηση αντικατάστασης μέρους του καυσίμου που καταναλώνει βενζινοκινητήρας με υδρογόνο το οποίο θα παράγεται με ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση του αυτοκινήτου μέσω γεννήτριας υδρογόνου - Παντελίδης, Μιχαήλ (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εκτεταμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλες τις εφαρμογές για παραγωγή έργου-ισχύος ή θερμότητας-θερμικής ισχύος. Μια από τις υποσχόμενες εφαρμογές είναι η χρήση του υδρογόνου για καύσιμο ή/και ενίσχυση της απόδοσης της μηχανής εσωτερικής καύσης. Έχει ήδη εφαρμοστεί στην βιομηχανία με διάφορες τροποποιήσεις στους κινητήρες η χρήση φυσικού αερίου και υγραερίου (LPG), αλλά όχι ακόμα την χρήση του υδρογόνου όπου για διάφορους λόγους δεν έχει εφαρμοστεί στην περιοχή μας. Σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ασχοληθεί με το θέμα σε διάφορες εφαρμογές. Η πτυχιακή αυτή θα έχει θεωρητικό και πειραματικό υπόβαθρο. Θα γίνει προσπάθεια χρήσης υδρογόνου σε μηχανή εσωτερικής καύσης (στο εργαστήριο θερμοδυναμικής) και θα ελεγχθεί η απόδοση της μηχανής σε σχέση με την παρεχόμενη ροή υδρογόνου. Αρχικά: (α) Θα γίνουν δοκιμές για να εξαχθεί η συμπεριφορά της μηχανής με συμβατικά καύσιμα, (β) θα γίνουν δοκιμές εισαγωγής υδρογόνου από κύλινδρο υδρογόνου από το εμπόριο και θα εξαχθεί η όλη συμπεριφορά της μηχανής με διάφορες ροές του αερίου σε σχέση με την συμπεριφορά της μηχανής, Τέλος θα γίνει σύγκριση στην απόδοση ενεργειακά αλλά και με οικονομικούς όρους της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων με αυτή της χρήσης υδρογόνου και σε ποιο ποσοστό θα είναι αυτό εφικτό.
Keywords: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Παραγωγή έργου-ισχύος; Θερμότητας-θερμικής ισχύος; Υδρογόνο; Εσωτερική καύση