Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο:
https://hdl.handle.net/20.500.14279/298
Τίτλος: | Συγκριτική μελέτη συνθετικών και φυσικών αντιοξειδωτικών : μια υπολογιστική προσέγγιση | Συγγραφείς: | Ανδρέου, Αγγέλα | Λέξεις-κλειδιά: | Αντιξειδωτικά;Βιομηχανία τροφίμων;Λογισμικό SPSS | Advisor: | Γκέκας, Βασίλης | Ημερομηνία Έκδοσης: | 2014 | Department: | Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science | Περίληψη: | Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια έντονη δραστηριοποίηση σχετικά με την ευεργετική επίδρασή των αντιοξειδωτικών στην ανθρώπινη υγεία. Αρκετές μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά με την επιβράδυνση ή παρεμπόδιση εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Πολλές κατηγορίες ενώσεων με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι οι φαινολικές ενώσεις, (φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή κ.α.), τα τερπενοειδή (αιθέρια έλαια, δι-τερπένια, τρι-τερπένια) και τα καροτενοειδή, έχουν ανιχνευθεί σε διάφορα φυτά. Παρ’ όλο όμως που έχουν ανακαλυφθεί και μελετηθεί χιλιάδες αντιοξειδωτικές ενώσεις στη βιβλιογραφία, ελάχιστες από αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία τροφίμων μέχρι σήμερα. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των συνθετικών και φυσικών αντιοξειδωτικών για την εύρεση κρίσιμων ιδιοτήτων τους και εύρεση της ομάδας φυσικών προϊόντων με πιθανά αντιοξειδωτικά, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις βιομηχανίες τροφίμων. Αρχικά μελετήθηκαν οι φυσικοχημικές ιδιότητες των συνθετικών αντιοξειδωτικών, των φαινολικών οξέων, των φλαβονοειδών, των αιθέριων ελαίων, των δι-τερπενίων , τρι-τερπενίων και των καροτενοειδών. Oι φυσικοχημικές ιδιότητες: μοριακό βάρος, ελεύθερη ενέργεια (gibbs), tpsa, clogP, μοριακή διαθλασιμότητα και κρίσιμος όγκος, μελετήθηκαν in silico με τη χρήση του λογισμικού ChemBioDraw. Στην συνέχεια ακολούθησε στατιστική επεξεργασία και σύγκριση των αποτελεσμάτων μέσω του λογισμικού SPSS. Τα συμπεράσματα που εξάχθηκαν είναι πως από τις ομάδες των φυσικών αντιοξειδωτικών τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή φαίνεται να είναι οι πιο υποσχόμενες ομάδες για την βιομηχανία των τροφίμων αφού παρατηρήθηκαν αρκετές ομοιότητες με τα συνθετικά αντιοξειδωτικά, σε αντίθεση με τα καροτενοειδή τα οποία δεν εμφάνισαν καμιά φυσικοχημική ομοιότητα με τα συνθετικά αντιοξειδωτικά. | Description: | In the last few years it has been observed that there has been an increase in activity relating to energetic Antioxidants in human health. Many Studies have shown that the consumption of foods with high Antioxidants have a positive correlation with the prevention of serious medical conditions. Different categories of compounds with antioxidants such as phenolics (phenolic acids, Flavonoids etc.), terpenoids (essential oils, di-terpenes, tri-terpenes) and carotenoids have been detected in different plants. Despite the fact that they have been discovered and studied thousands of Antioxidant bonds in the literature, only a few of them are being used in the food industry today. The purpose of this paper is the study of physicochemical properties and their synthetic and natural Antioxidants in order evaluate their critical properties; hence finding a group of natural products with potential antioxidants which can be used in food industries. Initially, the physicochemical properties of synthetic antioxidants, phenolic oxides, flavonoids, essential oils, di-terpenes, tri-terpenes and carotenoids where studied. The physiochemical properties which include: Molecular weight, Free energy (Gibbs), TPSA, ClogP, molar refractivity and critical volume where studied in Silico using the ChemBioDraw Software. After this process what followed was a Statistical elaboration and comparison of the current data with the SPSS Software. The conclusion of the results was that from all the natural antioxidants, phenolic oxides seemed to be the most promising in the food industry as observations showed many similarities with the existing synthetic antioxidants, in antithesis with carotenoids which show no physicochemical similarities with any of the synthetic antioxidants. | URI: | https://hdl.handle.net/20.500.14279/298 | Rights: | Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. | Type: | Bachelors Thesis | Affiliation: | Cyprus University of Technology |
Εμφανίζεται στις συλλογές: | Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses |
Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Αρχείο | Περιγραφή | Μέγεθος | Μορφότυπος | |
---|---|---|---|---|
ΠΕΡΙΛΗΨΗ.pdf | 82.25 kB | Adobe PDF | Δείτε/ Ανοίξτε | |
ABSTRACT.pdf | 8.79 kB | Adobe PDF | Δείτε/ Ανοίξτε |
CORE Recommender
Page view(s) 20
361
Last Week
0
0
Last month
2
2
checked on 23 Νοε 2024
Download(s) 20
149
checked on 23 Νοε 2024
Google ScholarTM
Check
Όλα τα τεκμήρια του δικτυακού τόπου προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα