Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23343
Title: Διερεύνηση αντιμικροβιακών ιδιοτήτων υδατικού εκχυλίσματος στεμφύλων προερχόμενο από την γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι
Authors: Ζωσιμά, Λουκία 
Keywords: Αντιμικροβιακή ιδιότητα;Κερκετίνη;Κατεχίνη;Γαλλικό οξύ;Στέμφυλα
Advisor: Μπότσαρης, Γιώργος
Issue Date: May-2021
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management
Abstract: Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε η αντιμικροβιακή δράση του υδατικού εκχυλίσματος στέμφυλων προερχόμενο από την γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι και τριών φαινολικών ενώσεων κατά Gram θετικών και Gram αρνητικών βακτηρίων. Οι φαινολικές ενώσεις που μελετήθηκαν ήταν από τα φλαβονοειδή η κερκετίνη και η κατεχινή, ενώ από τα μη φλαβονοειδή το γαλλικό οξύ. Τα Gram θετικά βακτήρια που συμπεριλήφθηκαν ήταν εφτά στελέχη από την Listeria monocytogenes και ο Staphylococcus aureus ATCC 6538. Από τα Gram αρνητικά βακτηρία εμπεριέχεται η Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteriridis NCTC 5188 και το E.coli ATCC 11775. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την διεξαγωγή των αποτελεσμάτων ήταν η μέθοδος αραιώσεως σε ζωμό (broth dilution method) χρησιμοποιώντας πλάκα μικροτιτλοδότησης 96 φρεατίων (μικροαραίωση). Οι ελάχιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις κυμαίνοντας από 0,125 mg/ml έως 2 mg/ml. Σε αυτή την μελέτη το υδατικό εκχύλισμα στεμφύλων και η κερκετίνη παρουσίασαν την πιο ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Υψηλότερη ανασταλτική δραστηριότητα παρουσίασαν τα Gram θετικά βακτήρια έναντι των Gram αρνητικών λόγω της διαφορετικής δομής του κυτταρικού τοιχώματος.
Description: In the current study, the antimicrobial activity of aqueous extract of grape pomace derived from the native variety of Xynisteri was examined, alongside with three phenolic compounds against both Gram positive and negative bacteria. The phenolic compounds studied were the flavonoids quercetin and the catechin and the non-flavonoid gallic acid. The Gram positive bacteria included seven strains of Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus ATCC 6538. The Gram negative bacteria studied were Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteriridis NCTC 5188 and E. coli ATCC 11775. The method used for determining the antimicrobial activity was the broth dilution method, using a microtiter plate of 96 wells (microdilution). The minimum inhibitory concentrations ranged between 0,125 mg/ml and 2 mg/ml. Results showed that the aqueous extract of grape pomace and quercetin had the most antimicrobial action. The highest inhibitory activity was observed against the Gram positive bacteria in contrast to the Gram negatives tested and this was attributed to the different cell wall structures.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23343
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΛΟΥΚΙΑ ΖΩΣΙΜΑ - ABSTRACT.pdfAbstract219.76 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

106
Last Week
1
Last month
0
checked on Nov 23, 2024

Download(s) 50

44
checked on Nov 23, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons