Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14939
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΓούλας, Βλάσιος-
dc.contributor.authorΚωνσταντίνου, Κωνσταντίνος-
dc.date.accessioned2019-08-20T10:19:09Z-
dc.date.available2019-08-20T10:19:09Z-
dc.date.issued2019-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/14939-
dc.descriptionIn recent years, it has become evident, that the polyphenols have attracted the scientific interest since (i) they are linked with antioxidant potency, (ii) their abundance in common consumed foods and (iii) their impact on the prevention of chronic diseases such as cardiovascular diseases and cancer. The phenolic composition in grapes and wine has been studied widely, whereas the phenolic content of grapevine leaves is almost unknown although they are an element of Mediterranean diet. The purpose of this wok was to assess the phenolic composition and antioxidant properties of fresh and cooked grapevines leaves. In the present thesis, the total phenol and total flavonoids contents as well as the in vitro antioxidant activity of six grapevines leaves cultivars grown in Cyprus were studied. Results showed a significant impact of cultivar on phenolic composition and antioxidant properties of grapevines leaves. More specific, the total phenolics were ranged between 571 mg gallic acid 100 g-1 d.m to 950 mg gallic acid 100 g-1 d.m and total flavonoids between 64 mg catechin 100 g-1 d.m έως 150 mg catechin 100 g-1 d.m. Similar fluctuation were found for antioxidant activity as measured by DPPH and FRAP assays. The cooking had a significant effect on phenolic antioxidants; the loss of phenolic contents and antioxidant activity was ranged from 22% to 67%; the cultivar greatly influences the loss during cooking. Furthermore, results showed the decrease of antioxidant activity was significant lower than phenolic content highlighting the presence of other types of natural antioxidants. Overall, the present study demonstrated for first time the phenolic composition and antioxidant potency of six grapevine leaves cultivars grown in Cyprus. In addition, the impact of cooking on phenolic antioxidants is also described.en_US
dc.description.abstractΕίναι πλέον εμφανές τα τελευταία χρόνια, πως έχει αυξηθεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον από τους ερευνητές για τις πολυφαινόλες, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων που εμφανίζουν, της αφθονίας τους σε διάφορες τροφές και του σημαντικού ρόλου που έχουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Η πολυφαινολική σύσταση του σταφυλιού και του κρασιού έχουν μελετηθεί διεξοδικά ενώ η αντίστοιχη των αμπελόφυλλων παραμένει ανεξερεύνητη αν και τα αμπελόφυλλα είναι συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Σκοπός της αυτής της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της φαινολικής σύστασης και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων νωπών αμπελόφυλλων αλλά και μετά το μαγείρεμά τους. Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκε η περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες, ολικά φλαβονοειδή και η in vitro αντιοξειδωτική ικανότητα έξι ποικιλιών αμπελόφυλλων, που καλλιεργούνται στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποικιλία καθορίζει σημαντικά την συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών και της αντιοξειδωτικής ικανότητα των αμπελόφυλλων. Πιο αναλυτικά, οι ολικές φαινόλες κυμαίνονται από 571 mg γαλλικού οξέος 100 g-1 ξ.β έως 950 mg γαλλικού οξέος 100 g-1 ξ.β και τα ολικά φλαβονοειδή από 64 mg κατεχίνης 100 g-1 ξ.β έως 150 mg κατεχίνης 100 g-1 ξ.β. Ανάλογες διακυμάνσεις καταγράφθηκαν και στην αντιοξειδωτική ικανότητα όπως μετρήθηκαν με τις δοκιμές DPPH και FRAP. Σημαντικές μεταβολές στην περιεκτικότητα των φαινολικών συστατικών καταγράφηκαν μετά την θερμική επεξεργασία, με τις απώλειες να κυμαίνονται από 22% έως 67% ανάλογα την μετρούμενη παράμετρο και την ποικιλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απώλειες στην αντιοξειδωτική ικανότητα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των ολικών φαινολών και ολικών φλαβανοειδών υποδηλώνοντας ότι και άλλα φυτοχημικά των αμπελόφυλλων συνεισφέρουν στην αντιοξειδωτική ικανότητα. Εν κατακλείδι, η διατριβή αυτή παρουσιάζει για πρώτη φορά τα φαινολικά αντιοξειδωτικά των ποικιλιών αμπελόφυλλου, που καλλιεργούνται στην Κύπρο και τις μεταβολές που υφίστανται κατά το μαγείρεμα τους.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστήμων, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστήμων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectπολυφαινόλεςen_US
dc.subjectVitis vinifera Len_US
dc.subjectαμπελόφυλλαen_US
dc.subjectολικές φαινόλεςen_US
dc.subjectφλαβονοειδήen_US
dc.subjectαντιοξειδωτική ικανότηταen_US
dc.subjectθερμική επεξεργασίαen_US
dc.subject.otherpolyphenolsen_US
dc.subject.othertotal phenolsen_US
dc.subject.otherflavonoidsen_US
dc.subject.othergrapevine leafen_US
dc.subject.otherantioxidant activityen_US
dc.subject.otherthermal processingen_US
dc.subject.otherVitis vinifera Len_US
dc.titleΑξιολόγηση μεταβολών της φαινολικής σύστασης και αντιοξειδωτικής ικανότητας έξι ποικιλιών αμπελόφυλλων κατά το μαγείρεμα τουςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2018-2019en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managementen_US
item.openairetypebachelorThesis-
item.cerifentitytypePublications-
item.languageiso639-1el-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

127
Last Week
0
Last month
8
checked on Aug 30, 2024

Download(s) 50

46
checked on Aug 30, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.