Please use this identifier to cite or link to this item: https://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/3233
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΜπότσαρης, Γιώργος-
dc.contributor.advisorΤζαμαλούκας, Ουράνιος-
dc.contributor.authorΝεοφύτου, Λούκας-
dc.date.accessioned2013-08-26T07:32:54Z
dc.date.accessioned2015-11-27T12:50:35Z-
dc.date.available2013-08-26T07:32:54Z
dc.date.available2015-11-27T12:50:35Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.urihttp://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/3233
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10488/3233-
dc.descriptionΗ βιολογική κτηνοτροφία είναι πιο αυστηρή σε σύγκριση με τη συμβατική ως προς τις απαιτήσεις για τους χώρους εκτροφής, την διατροφή των ζώων και τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειών, συνήθως με μεγάλο κόστος για τον κτηνοτρόφο. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν μελέτες που να υποδεικνύουν ότι τα παράγωγα των ζώων βιολογικής εκτροφής είναι ανώτερα σε ποιότητα ή ασφάλεια από τα αντίστοιχα συμβατικά. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η σύγκριση της μικροβιολογικής ποιότητας βιολογικού και συμβατικού γάλακτος. Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες γάλακτος από ζώα συμβατικών (128) και βιολογικών (10) μονάδων. Λήφθηκαν 118 δείγματα αγελαδινού γάλακτος, 61 αιγινού, 68 πρόβειου και 42 αναμεμιγμένου πρόβειου και αιγινού. Οι παράμετροι που εξεταστήκαν ήταν η Ολική Μικροβιακή Χλωρίδα (ΟΜΧ), τα εντεροβακτήρια (Enterobacteriaceae) ως δείκτης υγιεινής του γάλακτος και των συνθηκών υγιεινής στην κτηνοτροφική μονάδα και ανθεκτικές αποικίες στα αντιβιοτικά ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase) και MRSA (Methicillin Resistant Staphylococcus aureus). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές μεταξύ του βιολογικού και συμβατικού αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος και για τις τέσσερις παραμέτρους που εξεταστήκαν. Για το αιγινό δεν υπήρξαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές για τα Enterobacteriaceae και MRSA, ενώ στην ΟΜΧ και στα ESBL το βιολογικό παρουσίασε στατιστικώς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Για το αναμεμιγμένο πρόβειο και αιγινό δεν υπήρξε στατιστικώς σημαντική διαφορά μεταξύ βιολογικού και συμβατικού γάλακτος στα Enterobacteriaceae, ESBL και MRSA, ενώ το βιολογικό γάλα παρουσίασε στατιστικώς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ολικού μικροβιακού φορτίου (ΟΜΧ) από ότι το συμβατικό γάλα. Συμπερασματικά, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη μικροβιολογική ποιότητα συμβατικού και βιολογικού γάλακτος στη Κύπρο. Οι διαφορές που παρουσιάστηκαν, με το βιολογικό γάλα να παρουσιάζει στατιστικώς χαμηλότερα επίπεδα σε κάποιες παραμέτρους, μπορεί να οφείλονται στην καλή υγιεινή στην φάρμα και την καθαριότητα των ζώων και όχι αποκλειστικά στο εφαρμοζόμενο σύστημα εκτροφής. Η μελέτη θα μπορούσε να επαναληφθεί με μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων από βιολογικές μονάδες, ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο αντιπροσωπευτικό.en_US
dc.description.abstractUp to now, studies have not shown an actual difference between organic and conventional animal products quality and safety, even though organic farming applies stricter rules concerning the farming areas, animal feeds and veterinary substances used. The aim of the present study was to compare the microbiological quality of organic and conventional milk. Samples were collected from conventional (128) and organic (10) farms. Bovine milk represented the highest amount of samples (118), followed by caprine (61), ovine (68) and mixed caprine and ovine (42). The samples were analyzed for the following parameters: (i) Total Viable Count (TVC), (ii) Enterobacteriaceae count (as a hygiene indicator), (iii) extended spectrum beta lactamase resistant colonies (ESBL) and (iv) Methicillin Resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Results did not reveal statistically significant differences between organic and conventional bovine and ovine milk, for all parameters studied. Caprine organic milk showed significantly lower counts for TVC and ESBL, but not for Enterobacteriaceae and MRSA. Finally, mixed caprine and ovine milk showed statistically significant lower counts only for TVC. In conclusion, no significant differences were found during this study between organic and conventional milk; some low counts presented in organic milk might be attributed to good hygiene practices in the farm and during milking and not necessarily to the difference in the breeding system. The study could be repeated with a larger number of organic farms so that the result is more representative.en_US
dc.formatPDFen_US
dc.publisherDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Sciences, Cyprus University of Technologyen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή η αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτωνen_US
dc.subjectMilken_US
dc.subjectAnimal productsen_US
dc.titleΣύγκριση μικροβιολογικής ποιότητας βιολογικού και συμβατικού νωπού γάλακτοςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2019-2020en_US
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Νεοφύτου Λουκάς2013.pdf182.59 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record

Page view(s)

108
Last Week
0
Last month
1
checked on Oct 21, 2019

Download(s)

50
checked on Oct 21, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.