Please use this identifier to cite or link to this item: https://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/14484
Title: Επίδραση διαφορετικών μεθοδολογιών εηαγωγής DNA στην ανάλυση του μικροβιώματος κυπριακών παραδοσιακών αλλαντικών
Authors: Ευθυμίου, Μαρίνα 
Keywords: Παραδοσιακά λουκάνικα;Οξυγαλακτικά βακτήρια;Ζύμες;Σταφυλόκοκκοι αρνητικοί στην κοαγκουλάση;Μικροβιακή καλλιέργεια;Εξαγωγή DNA;μοριακή ανάλυση;qPCR
Advisor: Τσάλτας, Δημήτριος
Issue Date: May-2019
Publisher: Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Abstract: Τα παραδοσιακά τρόφιμα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ιστορίας και της ταυτότητας μιας περιοχής ή μιας χώρας. Από βιοτεχνολογικής άποψης, χαρακτηρίζονται από μια αντιπροσωπευτική μικροβιακή χλωρίδα η οποία είναι χαρακτηριστική της περιοχής και της μεθοδολογίας με την οποία παρασκευάζονται. Τα κυπριακά παραδοσιακά αλλαντικά αποτελούν προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο λόγω των μεθόδων παραγωγής, όσο και της ζύμωσης στην οποία υπόκεινται από ιθαγενή μικροβιακά στελέχη, γεγονός που τα καθιστά στενά συνυφασμένα με το κυπριακό περιβάλλον και παράδοση. Η μελέτη της βιοποικιλότητας των μικροοργανισμών που βρίσκονται στα Κυπριακά Παραδοσιακά Λουκάνικα Πιτσιλιάς και Πάφου μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του ρόλου τους στο οργανοληπτικό προφίλ, στην ποιότητα, στην ασφάλεια αλλά και στη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων. Οι τεχνικές αλληλούχησης επόμενης γενιάς σε συνδυασμό με τις κλασσικές μοριακές και μικροβιολογικές τεχνικές επιτρέπουν τον προσδιορισμό της μικροβιακής οικολογίας των παραδοσιακών προϊόντων. Η εξαγωγή των νουκλεϊκών οξέων είναι το πρώτο βήμα στις πλείστες μοριακές εφαρμογές. Επομένως, ο προσδιορισμός της καταλληλότερης μεθόδου απομόνωσης DNA είναι εξαιρετικά σημαντικός για τις μετέπειτα μοριακές διαδικασίες ταυτοποίησης μικροοργανισμών. Στόχο της παρούσας μελέτης αποτελεί η επιλογή του αποδοτικότερου πρωτοκόλλου απομόνωσης DNA προκειμένου να επιτευχθεί η ανάλυση του μικροβιώματος των κυπριακών παραδοσιακών λουκάνικων με μικροβιολογικές και μοριακές μεθόδους.
Description: Traditional foods are a fundamental part of the culture, history, identity and lifestyle of a region or a country. From a biotechnological point of view, traditional foods are characterized by a representative microflora that is a characteristic of the area and the methodology by which they are produced. Cypriot traditional cured meats are products with unique characteristics due to the production methods and the fermentation into which they are subjected by indigenous microbial strains, which make them closely related to the Cypriot environment and tradition. The study of the biodiversity of microorganisms found in sausages can contribute to a better understanding of their role in the organoleptic profile, quality, safety and the development of innovative products. The Next Generation Sequencing techniques in combination with classical molecular and microbiological techniques allow the identification of the microbial ecology of the traditional Cypriot sausages from Pitsilia and Pafos regions. The extraction of nucleic acids is the first step in most molecular applications. Therefore, determining the most suitable DNA isolation method is very important for the subsequent molecular procedures for microorganisms’ identification. The aim of this study is the selection of the most effective microbial DNA isolation protocol for the analysis of the microbiome existed in Cypriot sausages as estimated via microbiological and molecular methods.
URI: https://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/14484
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: MSc Thesis
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ MSc Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Περίληψη Μαρίνα Ευθυμίου.pdfΠερίληψη130.33 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

32
Last Week
0
Last month
4
checked on Feb 22, 2020

Download(s)

6
checked on Feb 22, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.