Please use this identifier to cite or link to this item: https://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/12350
Title: Η καλλιέργεια του αβοκάντο και οι δυνατότητες εξάπλωσης του στην Κύπρο
Authors: Ελευθερίου, Ραφαέλα 
Keywords: Persea americana;Αβοκάντο;Κοσμετολογία
Advisor: Μαγγανάρης, Γιώργος Α.
Issue Date: 2018
Publisher: Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Abstract: Το αβοκάντο (Persea americana) είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο, το οποίο καλλιεργείται ευρέως τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Συγκριτικά με άλλα φρούτα είναι πολύ πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και ανόργανα στοιχεία και παράλληλα φτωχό σε υδατάνθρακες, χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανική τροφή σε άτομα που πάσχουν από διάφορες ασθένειες (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη). Ταυτόχρονα, η σύσταση του, του επιτρέπει να χρησιμοποιείται και σε άλλους τομείς όπως η κοσμετολογία. Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση του στην αγορά, έχει εκτοξεύσει την παγκόσμια παραγωγή του η οποία ξεπέρασε τα 5.5 εκατομμύρια τόνους το 2016. Το αβοκάντο καλλιεργείται σε διάφορες υποτροπικές χώρες ανά το παγκόσμιο, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Κύπρος, ενώ την μεγαλύτερη παραγωγή κατέχει για χρόνια το Μεξικό, από όπου και προήλθε. Υπάρχουν αρκετές καλλιεργήσιμες ποικιλίες, εκ των οποίων οι εμπορικά σημαντικότερες είναι η ‘Fuerte’ και η ‘Hass’. Λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών απαιτήσεων και την ευαισθησία των ριζών του δένδρου στην σηψιρριζία που προκαλείται από τον μύκητα Phytophthora cinammoni, οι πλείστες καλλιέργειες αποτελούνται από εμβολιασμένα δένδρα, συνήθως με τεχνικές ενοφθαλμισμού και εγκεντρισμού. Τα μοσχεύματα ποικιλιών με ιδανικά χαρακτηριστικά καρπού, εμβολιάζονται σε προσεκτικά επιλεγμένα υποκείμενα για ευκολία καλλιέργειας αλλά και ανθεκτικότητας έναντι της σηψιρριζίας. Η εξαιρετικά χαμηλή καρπόδεση αλλά και το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας που συχνά χαρακτηρίζουν τις καλλιέργειες, απαιτεί μεγάλη προσοχή από τους γεωργούς και γεωπόνους έτσι ώστε η καλλιέργεια του να είναι προσοδοφόρα. Στην Κύπρο, η καλλιέργεια αβοκάντο είναι εκτεταμένη στην επαρχία Πάφου ενώ οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η ‘Fuerte’, η ‘Hass’, η ‘Bacon’, η ‘Pinkerton’ και η ‘Ettinger’. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να συνοψίσει τις βιβλιογραφικές αναφορές όλων των βασικών παραγόντων καλλιέργειας του αβοκάντο και με βάση αυτές, να διερευνηθεί κατά πόσο η καλλιέργεια του αβοκάντο στην Κύπρο θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.
Description: Avocado (Persea americana) cultivation was culminated over the last years due to its high nutritional value. Unlike other fruits, it is very rich in unsaturated fatty acids, proteins and minerals, while being poor in carbohydrates, rendering it an ideal food for people suffering from chronic diseases (i.e.cardiovascular disease and diabetes). Furthermore, its composition allows it to be used in other fields, such as cosmetology. The growing demand in the market has elevated the world production of avocados to more than 5.5 million tonnes in 2016. Avocados are grown in various tropical/subtropical countries worldwide, including Cyprus. Mexico, from where avocado is originated, is the leading production country. There are multiple cultivated varieties, of which the most important are ‘Fuerte’ and ‘Hass’. Due to the particular soil and climatic requirements and the sensitivity of the tree to root rot caused by Phytophthora cinammoni, most trees are grafted usually by cleft grafting and budding techniques. Scions of varieties with ideal fruit characteristics are grafted into carefully selected rootstocks for salinity tolerance and root rot resistance. The exceptionally low fruit set and the phenomenon of alternate bearing that often characterizes this crop, require great attention from farmers and agronomists so that the tree yield is lucrative. In Cyprus, the cultivation of avocados is extensive in the province of Paphos and the main cultivars are mainly ‘Fuerte’ and ‘Hass’ and secondly ‘Bacon’, ‘Pinkerton’ and ‘Ettinger’. The purpose of this dissertation is to summarize the bibliographic references regarding the avocado culture and based on these, to investigate whether the avocado cultivation could further under Cypriot conditions.
URI: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/12350
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων
Type: Bachelors Thesis
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΡΑΦΑΕΛΛΑ.pdf82.11 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s) 1

346
Last Week
11
Last month
29
checked on Aug 22, 2019

Download(s)

50
checked on Aug 22, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.