Please use this identifier to cite or link to this item: https://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/11881
Title: Επιπολασμός Salmonella spp., E. coli και κολοβακτηριδίων στο νωπό αγελαδινό γάλα στην Κύπρο
Authors: Σάββα, Χρυστάλλα 
Keywords: Επιπολασμός;Salmonella spp.;E. coli;Κολοβακτηρίδια
Advisor: Μπότσαρης, Γιώργος
Issue Date: Jun-2018
Publisher: Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Abstract: Το νωπό γάλα μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη τροφιμογενών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένου της Salmonella spp. και Ε. coli. Ο κύριος στόχος της παρούσας μελέτης ήταν ο προσδιορισμός της ΟΜΧ και να εξεταστεί ο επιπολασμός των βακτηρίων Salmonella spp., E. coli και κολοβακτηριδίων στο νωπό αγελαδινό γάλα, όπως και η παρουσία των ESBL’s. Συνολικά συλλέχθηκαν και εξετάστηκαν 212 δείγματα νωπού αγελαδινού γάλακτος από όλες τις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες βοοειδών της Κύπρου. Από τα 212 δείγματα, το 21% ήταν θετικά για Salmonella spp., το 35.4% για Ε. coli και το 57.1% για κολοβακτηρίδια. Η σαλμονέλα στη συνέχεια ταυτοποιήθηκε με βάση τον ορότυπο και μοριακά, όπου 21 και 7 δείγματα ήταν θετικά, αντίστοιχα. Η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά στην Κύπρο που ελέγχει τον επιπολασμό των πιο πάνω βακτηρίων στο νωπό αγελαδινό γάλα αποκαλύπτοντας χαμηλό επιπολασμό για τη σαλμονέλα. Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση της μικροβιολογικής σύστασης του νωπού γάλακτος και στην θέσπιση κανόνων για την βελτίωση της υγιεινής στις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες.
Description: Raw milk can be an excellent growth medium for different food-borne pathogens, including Salmonella spp. and E. coli. The main objective of the present study was to determine the Total Viable count (TVC) and to examine the prevalence of Salmonella spp., E. coli and coliform bacteria in raw cow milk. Also determined the occurrence of ESBL’s in the samples. A total of 212 samples of raw cow's milk were collected from all dairy farms in Cyprus and examined. Of the 212 samples, 21% were positive for Salmonella spp., 35.4% for E. coli and 57.1% for coliform bacteria. Salmonella was identified based on the serotype and molecular, where 21 and 7 samples were positive, respectively. This study is the first documented reference in Cyprus that controls the prevalence of Salmonella spp., E. coli and coliform bacteria in raw milk, revealing a low prevalence for Salmonella spp. These data will help to assess the microbiological composition of raw milk and to establish rules to improve the hygiene of dairy farms.
URI: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/11881
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων
Type: MSc Thesis
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ MSc Degree
Μεταπτυχιακές Εργασίες/ MSc Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ABSTRACT.pdf179.52 kBAdobe PDFView/Open
ΠΕΡΙΛΗΨΗ.pdf240.97 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s) 50

85
Last Week
0
Last month
9
checked on Aug 26, 2019

Download(s) 50

6
checked on Aug 26, 2019

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.