Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management

106842_gemWithFrame.png picture
Organization name
Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Description
Dean’s Welcome Message Welcome to the webpages of the Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management. The Faculty currently includes two academic entities – the Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Sciences, and the Department of Environmental Science and Technology. In terms of both education and research, our Faculty deals with topics that are at the heart of modern societal challenges. The agricultural and food sectors are increasingly important for providing adequate food supplies to a growing global population, while trying to avoid causing irreversible damage to human health and ecosystems. Besides its role for primary production and food security, agriculture can also be particularly beneficial for the environment by preventing the occurrence of problems such as soil erosion and land desertification. We also address a range of fields related to the protection of natural resources and the environment – air, water and soil pollution, waste management, sustainable energy use. Especially at a period of climate change, which is closely related to our living standards, these topics call for interdisciplinary approaches. Our Faculty offers education on natural and technological sciences like chemistry, physics, microbiology, toxicology and biotechnology, with a focus on their environmental and agronomical aspects. Agricultural and environmental economics and management for policy support are also important parts of our curriculum and research output. Our academic staff is heavily involved in international cooperation. Participating in research projects and organising international conferences and workshops, we try to provide intellectual stimulation to our students and keep them up-to-date with international activities in our disciplines. We have also developed close links with the private sector and NGOs in Cyprus, and several Faculty members serve as advisors to national and local authorities for the formulation of appropriate agricultural and environmental policies. It is clear that the focus of our Faculty is on very topical scientific fields with considerable employment prospects. According to national and EU-wide employment authorities, ‘green jobs’ are projected to be among the most flourishing sectors in the near future. For this purpose, our undergraduate and postgraduate education aims at offering a wide spectrum of fundamental knowledge as well as critical skills for learning and analysing complex problems. Irrespective of how outdated technologies and practical tools become over the years, the ability of critical thinking and the desire for continuous learning and improving one’s knowledge and skills are crucial for our prosperity. We hope that we successfully convey this message to both our graduates and the general public. Theodoros Zachariadis Dean of the Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management

OrgUnit's Researchers publications
(Dept/Workgroup Publication)

Results 1601-1620 of 2068 (Search time: 0.006 seconds).

Issue DateTitleAuthor(s)
16012012Επίδραση της αβιοτικής καταπόνησης υπό συνθήκες αλατότητας στο αλλόχθονο δενδρώδες ζιζάνιοΦιλίππου, Παναγιώτα Σ. ; Μπουχάγιερ, Π. ; Σκώττη, Ε. ; Κατσαλήρου, Ε. ; Φωτόπουλος, Βασίλειος 
16022013Επίδραση της δραστικής ουσίας Kresoxim Methyl στη φυσιολογία φυτών μηδικής (Medicago Truncatula l.)Κεβεζέ, Μαρία 
1603May-2022Επίδραση της επικονίασης με βομβίνους στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά θερμοκηπιακής ντομάταςΛουκά, Σταύρος 
1604Nov-2022Επίδραση της ζωικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγήΝικολαϊδη, Σέργια 
16052017Επίδραση της μελατονίνης στην ανθεκτικότητα φυτών βασιλικού (Ocimum basilicum) στην αλατότηταΠαύλου, Γιαν-Ιουλιάν 
1606May-2022Επίδραση της ποικιλίας και της μεθόδου παραλαβής του ελαιόλαδού στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, την περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά και την αντιοξειδωτική του ικανότηταΞέναρου, Στυλιανή 
16072018Επίδραση της ποιότητας του αέρα στην αίθουσα συσκευασίας (high-risk) στα μικροβιολογικά χρακτηριστικά αλλαντικών προϊόντωνΑυγουστή, Φίλιος 
16082012Επίδραση της προσαρμογής απομονώσεων του γένους Aspergillus σε μυκητοκτόνες ουσίεςΤσαγκάρη, Νικολέτα 
16092015Επίδραση της τασιενεργής ουσίας μεθυλογλυοξάλης στη δημιουργία πυρήνων συμπύκνωσης νεφών (CCN) στην ατμόσφαιραΓεωργίου, Γεωργία 
16102018Επίδραση της τροφής των αρσενικών στη δημογραφία και στη συμπεριφορά των θηλυκών της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata) όταν τρέφονται μόνο με ζάχαρηΠαύλου, Ανθούλης 
1611May-2019Επίδραση της χρήσης αιθέριων ελαίων από παραδοσιακά αρωματικά φυτά στη μικροβιολογική ποιότητα και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά λουκάνικων αγγλικού τύπουΔίσπυρου, Ελένη 
1612May-2017Επίδραση της χρήσης ελαιοπλακούντα στην διατροφή των αιγών Δαμασκού ως προς την ποσότητα και ποιότητα του παραγομένου γάλακτοςΔαμιανού, Κωνσταντίνος 
16132014Επίδραση της χρήσης μυκητοκτόνων ουσιών στην προσαρμοστικότητα και την παραγωγή ωχρατοξίνης Α σε στελέχη του μύκητα A. tubingensisΑντωνίου, Κατερίνα 
1614May-2020Επίδραση της χρήσης των αιθέριων ελαίων του Σχινού και του Δεντρολιβάνου στη μικροβιολογική ποιότητα και στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά λουκάνικων Αγγλικού ΤύπουΖήνωνος, Δημήτρης 
16152011Επίδραση του μονοξειδίου του αζώτου στον αντιοξειδωτικό μηχανισμό φυτών μηδικής (Medicago truncatula L.)Αντωνίου, Χρυστάλλα 
1616May-2019Επίδραση των Βιοδιεγερτικών σκευασμάτων στην καλλιέργεια της πατάταςΧαραλάμπους, Νικόλας 
16172016Επίδραση υπέρηχων στην μικροβιολογική και φυσικοχημική ποιότητα του νωπού αιγινού γάλακτοςΧατζηβασιλείου, Λούκας 
16182016Επίδραση υπερήχων στην LISTERIA GRAYI στο γάλα : επιβίωση και φυσικοχημικές επιδράσειςΒάσου, Άρτεμις 
161931-May-2020Επίδραση φαινολικών oυσιών σε μύκητες ασθενειών του ξηλώματος της αμπέλουΠαναγή, Αναστάσιος 
16202013Επίδρασης των φρέσκων υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προιόντων στη βιωσιμότητα του αρπακτικού εντόμου Nesidiocoris tenuis.Βίκτωρος, Ειρήνη