Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/8222
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΜπότσαρης, Γιώργος-
dc.contributor.advisorBotsaris, George-
dc.contributor.authorMιχαήλ, Πετρούλα-
dc.date.accessioned2016-01-19T07:54:39Z-
dc.date.available2016-01-19T07:54:39Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/8222-
dc.descriptionΗ διατηρησιμότητα και η ποιότητα των προϊόντων κρέατος εξαρτώνται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Η θερμοκρασία, το οξυγόνο, ο τρόπος συσκευασίας και η παρουσία των μικροοργανισμών είναι μερικοί από τους παράγοντες αυτούς. Η συσκευασία στοχεύει στην προστασία της υγιεινής κατάστασης και των οργανοληπτικών χαρακτηριστηκών του προϊόντος. Η συσκευασία υπό κενό περιλαμβάνει την πλήρη απομάκρυνση του αέρα από το περιβάλλον. Η συσκευασία συνδιασμού HPP και υπό κενό στοχεύει στην παστερίωση των προϊόντων σε κοντινές θερμοκρασίες δωματίου, διατηρώντας τη γεύση, τις θρεπτικές ιδιότητες και την γενική ποιότητα του προϊόντος. Η συσκευασία υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα (ΜΑΡ) στοχεύει στην αλλαγή της σύνθεσης της ατμόσφαιρας με απόμάκρυνση και αντικατάσταση του αέρα. Η απλή συσκευασία στοχεύει στην προστασία του προϊόντος από το περιβάλλον. Η αποδοτικότητα της κάθε μιας από τις πιο πάνω συσκευασίες στα λουκάνικα αγγλικού τύπου αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης σε αυτή την εργασία. Ο συνολικός αριθμός των δειγμάτων ήταν 32, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν δείγματα πρώτων υλών και τα 28 ήταν δείγματα λουκανίκων σε διαφορετική συσκευασία. Από αυτά τα 28 δείγματα προκύπτουν τέσσερεις ισάριθμες διαφορετικές ομάδες συσκευασίας, η συσκευασία υπό κενό, η απλή συσκευασία, η συσκευασία συνδιασμού HPP και υπό κενό και η συσκευασία ΜΑΡ. Ακολούθως όλα τα δείγματα, αποθηκεύτηκαν στους 4 ̊C για χρονική περίοδο δύο εβδομάδων και αναλύονταν κάθε περίπου δύο μέρες για τις ακόλουθες παραμέτρους: Ολική μικροβιακή χλωρίδα (ΟΜΧ), E.coli, Enterobacteriaceae, pH, ενεργότητα νερού και χρώμα. Στο τέλος της διάρκειας ζωής τους, τα λουκάνικα συσκευασίας συνδιασμού HPP και υπό κενό παρουσίασαν τα χαμηλότερα επίπεδα ΟΜΧ και Enterobacteriaceae, 4*104 cfu/g και 102 cfu/g αντίστοιχα. Επιπλέον τα λουκάνικα συσκευασίας συνδιασμού HPP και υπό κενό παρουσίασαν την υψηλότερη τιμη L* δηλαδή φωτεινότητα και λαμπερότητα αλλα και την υψηλότερη τιμή a* δηλαδή την ερυθρότητα. Οι πιο πάνω μετρήσεις αποδεικνύουν τη σημαντική αποδοτικότητα της HPP ως προς τη διατηρησιμότητα του προϊόντος στο ράφι αλλά και χρώματός του.en_US
dc.description.abstractThe sustainability and the quality of meat products are depended from many different factors. The temperature, the oxygen, the packaging technology and the presence of microorganisms are some of these factors. The package is aiming to protect the health status and the organoleptic characteristics of the product. The vacuum packaging involves the complete removal of air from package. The package combines HPP and in vacuum is aiming to the pasteurization of products near to room temperature, enabling them to better maintain flavor, nutritional properties and overall product quality. The modified atmosphere packaging (MAP) is aiming to change atmospheric composition by removal and replacement of the air. The simple packaging aims to protect the product from the environment. The efficiency of each of the above packages in the English sausages was the subject of study. The total numbers of samples were 32, of which four were samples of raw materials and 28 were samples of sausages in different package. From these 28 samples obtained four in as many packaging groups, the vacuum packaging, the single package, the package of combination of HPP and in vacuum and MAP package. Subsequently, all samples were stored at 4 ̊C for two weeks and were analyzed approximately every two days for the following parameters: Total Aerobic Count (TAC), E.coli, Enterobacteriaceae, pH, water activity and color. At the end of their shelf life, sausages packaged in package combination of HPP and vacuum showed lower levels of TAC and Enterobacteriaceae, 4*104 cfu / g and 102 cfu / g respectively. Moreover sausages packaged in package of combination of HPP and vacuum showed the highest L * value (for brightness and brilliance) but also the highest price a * (redness). The above measurements show significant efficiency of HPP to the sustainability product‘s shelf-life and its color.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectPackage of the producten_US
dc.subjectVacuum packagingen_US
dc.subjectAtmosphere packaging (MAP)en_US
dc.subjectSimple packagingen_US
dc.subjectEnglish sausagesen_US
dc.subjectTotal Aerobic Count (TAC)en_US
dc.subjectE.colien_US
dc.subjectEnterobacteriaceaeen_US
dc.subjectpHen_US
dc.subjectWater activityen_US
dc.subjectColoren_US
dc.subject.otherΣυσκευασία προϊόντοςen_US
dc.subject.otherΣυσκευασία υπό κενόen_US
dc.subject.otherΣυσκευασία HPPen_US
dc.subject.otherΣυσκευασία υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα (ΜΑΡ)en_US
dc.subject.otherΛουκάνικα αγγλικού τύπουen_US
dc.subject.otherΟλική μικροβιακή χλωρίδα (ΟΜΧ)en_US
dc.subject.otherΕνεργότητα νερούen_US
dc.subject.otherΧρώμαen_US
dc.titleΗ επίδραση της συσκευασίας στην μικροβιολογική και οργανοληπτική ποιότητα των λουκάνικων αγγλικού τύπουen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2019-2020en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Μιχαήλ Πετρούλα.pdf784.2 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

301
Last Week
2
Last month
5
checked on May 17, 2024

Download(s) 1

2,582
checked on May 17, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.