Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/8215
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGoulas, Vlasios-
dc.contributor.authorΑρέστη, Πολυξένη-
dc.date.accessioned2016-01-19T07:21:49Z-
dc.date.available2016-01-19T07:21:49Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/8215-
dc.descriptionΤα χαρούπια είναι ο καρπός του δένδρου Ceratonia siliqua και χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πλήθους τροφίμων, όμως το πιο διαδεδομένο είναι το χαρουπόμελο. Η διαδικασία παραγωγής του περιλαμβάνει την άλεση, την εκχύλιση για 24 ώρες με νερό για την παραλαβή του χυμού των σακχάρων και τέλος την συμπύκνωση του χυμού για την παρασκευή του χαρουπόμελου. Παρουσιάζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της ιδιαίτερης σύνθεσης του. Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η ανάλυση του κυπριακού χαρουπόμελου και ο καθορισμός των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του όπως η υγρασία, το pH, το χρώμα, η ηλεκτρική αγωγιμότητα, το ιξώδες, η υφή, το λίπος, τα ολικά και ανάγοντα σάκχαρα, η παρουσία ΗΜF, οι ολικές φαινόλες και η αντιοξειδωτική ικανότητα. Πέραν αυτού, η διατριβή αυτή στοχεύει στην επίλυση του σημαντικότερου προβλήματος στην εμπορία του χαρουπόμελου, τη νοθεία με την προσθήκη ζάχαρης. Με τη διεκπεραίωση της εργασίας αυτής, προκύπτει μια βάση δεδομένων με τις φυσικοχημικές ιδιότητες του κυπριακού χαρουπόμελου και ευελπιστούμε να αποτελέσει την βάση για τον χαρακτηρισμό του μοναδικού αυτού προϊόντος. Ακόμη, η παρούσα διατριβή καταδεικνύει ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί έλεγχος νοθείας στα χαρουπόμελα, με τη χρήση της Υγρής Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC). Πιο αναλυτικά, η διαδικασία αυτή βασίζεται στην ποσοτικοποίηση σακχάρων και συγκεκριμένα στην αναλογία της περιεκτικότητας της D-πινιτόλης σε σχέση με τη γλυκόζη, φρουκτόζη και σουκρόζη.en_US
dc.description.abstractThe carob tree is considered an important component of the vegetation in Mediterranean basin for economic and environmental reasons. Carol pods are used to product many snacks and desserts as well as to produce carob syrup. The production process occurs in three steps: (i) the milling of carob pods, (ii) the maceration of carob pods with water in order to obtain carob juice and (iii) the concentration of carob juice. It presents many benefits for human health because of its unique composition. The mainpurpose of this study was to determineof physicochemical properties of Cypriot carob syruos such as moisture, pH, color, electrical conductivity, viscosity, texture, fat, total and reducing sugars, the presence HMF, total phenols and antioxidant capacity. Moreover, it aims at solving the most important problem in the marketing of carob, the sucrose supplementation as an adulteration. Overall, the present work summarized the main physicochemical properties of carob syrups in order to characterize Cypriot carob syrups. Furthermore, we conclude that it can easily be detected adulteration in carob syrups,using high performance liquid chromatography (HPLC) technique. More specifically, the method is based on the quantification of individual sugars and specifically in content of D- pinitol.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectCeratonia siliquaen_US
dc.subjectCarob syrupen_US
dc.subjectPhysicochemical propertiesen_US
dc.subjectAdulterationen_US
dc.subjectD-pinitolen_US
dc.subject.otherΧαρουπόμελοen_US
dc.subject.otherΦυσικοχημικές ιδιότητεςen_US
dc.subject.otherΝοθείαen_US
dc.subject.otherD-πινιτόληen_US
dc.titleΧαρουπόμελο: φυσικοχημικές ιδιότητες και έλεγχος νοθείαςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2014-2015en_US
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1el-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΑΡΕΣΤΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ gr.pdf207.87 kBAdobe PDFView/Open
ΑΡΕΣΤΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ en.pdf198.93 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

451
Last Week
3
Last month
8
checked on Jun 1, 2024

Download(s) 50

396
checked on Jun 1, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.