Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30656
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBotsaris, George-
dc.contributor.authorΜαρτούδη, Μαρία-
dc.date.accessioned2023-10-13T12:07:12Z-
dc.date.available2023-10-13T12:07:12Z-
dc.date.issued2023-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/30656-
dc.descriptionA balanced diet necessarily contains meat as an ingredient, since it tends to be a source of nutrients necessary for human development. That is why the food production industry is required to deliver meat products free from any risk that may affect the health of the consumer (public health). In order to ensure meat products, it is necessary to carry out the necessary preventive controls and actions that will ensure food safety and quality. Pathogenic microorganisms are the biggest threat to the food industry, since they can cause huge losses in production at a very high cost, however, the main thing is the consequences they can bring to humans, depending on the pathogenic microorganism, where it can be a food infection and poisoning to death. All samples collected in total were 86 and were analysed for the microbiological parameters TVC, Salmonella spp., Listeria spp., E. coli, S. aureus. Parameters that were taken into account are the type: ham, lountza, ham, turkey ham, traditional sausages) and whether the products were pre-packed or cut. Each experimental cycle lasted one week. All samples suspected of Listeria spp. & Salmonella spp. were subjected to molecular identification and delineation. The results showed 2 positive samples from traditional sausages for Salmonella spp. and E.coli, 1 sample from pork & 1 sample from turkey ham for Listeria spp. No sample was found to be contaminated with S.aureus. Samples for total microbial flora and LAB were found above the limits. Finally, there was little difference between the products that were pre-packed compared to cold cut products.en_US
dc.description.abstractΜια ισορροπημένη διατροφή περιέχει απαραίτητα το κρέας ως συστατικό, αφού τείνει να είναι πηγή θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Γι’ αυτό και η βιομηχανία παραγωγής τροφίμων καλείται να παραδίδει προϊόντα κρέατος ελεύθερα από οποιοδήποτε κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του καταναλωτή (δημόσια υγεία). Για την διασφάλιση των προϊόντων κρέατος είναι αναγκαίο να διενεργούνται οι απαραίτητοι προληπτικοί έλεγχοι και ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια τροφίμων και ποιότητα. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη βιομηχανία τροφίμων, αφού μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες στην παραγωγή με πολύ μεγάλο κόστος όμως, το κυριότερο είναι οι συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν στον άνθρωπο, ανάλογα με το παθογόνο μικροοργανισμό, όπου μπορεί να είναι μια τροφική λοίμωξη και δηλητηρίασή έως το θάνατο. Όλα τα δείγματα που συλλέχθηκαν ήταν συνολικά 86 και αναλύθηκαν για τις μικροβιολογικές παραμέτρους TVC, Salmonella spp., Listeria spp., E. coli, S. aureus. Παράμετροί που λήφθηκαν υπόψη είναι το είδος: χοιρομέρι, λούντζα, χαμ, χαμ γαλοπούλας, παραδοσιακά λουκάνικα) και αν τα προϊόντα ήταν προ συσκευασμένα ή κοπής. Κάθε πειραματικός κύκλος διαρκούσε μια εβδομάδα. Όλα τα δείγματα που ήταν ύποπτα για Listeria spp. & Salmonella spp. υποβλήθηκαν σε μοριακή ταυτοποίηση και οροθέτηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν 2 θετικά δείγματα από παραδοσιακά λουκάνικα για Salmonella spp. και E.coli, 1 δείγμα από χοιρομέρι & 1 δείγμα από χαμ γαλοπούλας για Listeria spp. Κανένα δείγμα δεν βρέθηκε μολυσμένο από S.aureus. Πάνω από τα όρια βρέθηκαν δείγματα για την ολική μικροβιακή χλωρίδα και για τα LAB. Τέλος, ελάχιστη ήταν η διαφορά ανάμεσα στα προϊόντα που ήταν προ συσκευασμένα σε σχέση με τα προϊόντα κοπής.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectπροϊόντα κρέατοςen_US
dc.subjectπαθογόνοι μικροοργανισμοίen_US
dc.titleΑνίχνευση τροφιμογενών παθογόνων σε έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα κρέατοςen_US
dc.typeMSc Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2022-2023en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
item.openairetypemasterThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis
Files in This Item:
File Description SizeFormat
MSc_Thesis_Maria_Martoudi_2023_abstract.pdfabstract180.3 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons