Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30613
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPantelides, Iakovos S.-
dc.contributor.authorΤζιωνής, Αντώνιος-
dc.date.accessioned2023-10-09T09:04:48Z-
dc.date.available2023-10-09T09:04:48Z-
dc.date.issued2023-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/30613-
dc.descriptionTomato (Solanum lycopersicum L.) is one of the most important and popular vegetables in the world. However, it can be affected by over 200 pathogens that significantly reduce and downgrade its production. The pathogenic fungi Fusarium oxysporum f. sp lycopersici and Verticillium dahliae are soilborne pathogens that attack tomato and cause significant damage since there are no effective plant protection products for their control, and they can persist in the soil for many years in the absence of a susceptible host. Their management relies mainly on preventive measures and resistant varieties, so finding alternative methods to control them is an urgent need. Indigenous varieties are irreplaceable genetic resources, and due to their rich gene pool, they can contribute genetic material that helps plants adapt and develop resistance to biotic and abiotic stresses. Within this framework, this study evaluated three indigenous tomato populations (ARI00733, ARI00735, and ARI00739) for their resistance to the fungal wilt pathogens of tomato. Pathogenicity experiments with Fusarium oxysporum f. sp lycopersici showed that the ARI00733 population exhibited lower disease severity compared to the susceptible variety. Quantification experiments of the pathogen in the vascular tissues of the plants showed significantly lower quantities in the ARI00733 population compared to the susceptible variety plants. To determine whether the reduced disease severity and pathogen quantity in plant tissues were due to antimicrobial activity of root exudates, root exudates of the ARI00733 population were collected and evaluated for their ability to inhibit the in vitro growth of Fusarium oxysporum f. sp lycopersici. The results of the experiment showed that the root exudates of the ARI00733 population did not exhibit antimicrobial activity against the pathogen.en_US
dc.description.abstractΗ τομάτα (Solanum lycopersicum L.) είναι ένα από τα πιο σημαντικά και δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο. Ωστόσο, μπορεί να προσβληθεί από περισσότερους των 200 παθογόνους οργανισμούς που μειώνουν και υποβαθμίζουν σημαντικά την παραγωγή. Οι παθογόνοι μύκητες Fusarium oxysporum f. sp lycopersici και Verticillium dahliae, είναι εδαφογενή παθογόνα που προσβάλλουν την τομάτα και προκαλούν σημαντικές ζημιές αφού δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση τους και μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος για πολλά χρόνια απουσία ευπαθούς ξενιστή. Η αντιμετώπιση τους στηρίζεται κυρίως σε προληπτικά μέτρα και σε ανθεκτικές ποικιλίες επομένως η εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Oι γηγενείς ποικιλίες αποτελούν αναντικατάστατους γενετικούς πόρους και λόγω της πλούσιας γονιδιακής δεξαμενής τους μπορούν να συνεισφέρουν γενετικό υλικό που να βοηθά τα φυτά να προσαρμόζονται και να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτή τη μελέτη αξιολογήθηκαν τρεις γηγενείς πληθυσμοί τομάτας (ARI00733, ARI00735 και ARI00739) ως προς την ανθεκτικότητα τους στα παθογόνα των αδρομυκώσεων της τομάτας.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectSolanum lycopersicumen_US
dc.subjectFusarium oxysporum f. sp lycopersicien_US
dc.subjectVerticillium dahliaeen_US
dc.subjectγηγενείς πληθυσμοίen_US
dc.subjectαμυντικοί μηχανισμοίen_US
dc.subject.otherSolanum lycopersicumen_US
dc.subject.otherFusarium oxysporum f. sp lycopersicien_US
dc.subject.otherVerticillium dahliaeen_US
dc.subject.otherindigenous populationsen_US
dc.subject.otherdefense mechanismsen_US
dc.titleΑξιολόγηση ανθεκτικότητας των κυπριακών πληθυσμών τομάτας ARI00733, ARI00735 και ARI00739 στα παθογόνα που προκαλούν αδρομυκώσειςen_US
dc.typeMSc Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.description.membersΝικόλαος Νικολουδάκης Άγγελος Κυρατζήςen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2022-2023en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
item.openairetypemasterThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-5528-8481-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Αντωνιος Τζιωνης_bsc_abstract_2023.pdfmsc abstract150.53 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

55
Last Week
3
Last month
7
checked on May 14, 2024

Download(s) 50

30
checked on May 14, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons