Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30492
Title: Βιοτεχνολογία στην διατροφή των παραγωγικών ζώων
Authors: Κυριάκου, Αλεξάνδρα 
Keywords: διατροφή ζώων;υγεία;ευζωία;αντοχή στα αντιβιοτικά;πρόσθετες ύλες
Advisor: Mitsiopoulou, Christina
Issue Date: May-2023
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Abstract: Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γης και η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων οδήγησαν στην αναζήτηση τροφών υψηλής διαιτητικής αξίας. Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και η συνεχής αναζήτηση περισσότερων εναλλακτικών ζωοτροφών οδηγούν στη διαμόρφωση νέων τάσεων όσον αφορά τη διατροφή των ζώων. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ευρεία δυνατότητα εφαρμογής της βιοτεχνολογίας στον τομέα της ζωικής παραγωγής με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων μέσω καλύτερου επιπέδου διατροφής, καλύτερου δυναμικού παραγωγής και βελτιωμένων συνθηκών υγείας. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η βιβλιογραφική ανασκόπηση όσον αφορά τη χρήση ένζυμων, προβιοτικών, και πρεβιοτικών ως πρόσθετες ύλες στη διατροφή των ζώων. Συγκεκριμένα, τα ένζυμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας θρεπτικών ουσιών των ζωοτροφών. Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά ενδείκνυνται για την αναστολή των εντερικών παθογόνων βακτηρίων. Επομένως, η χρήση των παραπάνω βελτιώνει την υγεία των ζώων και οδηγεί στην παραγωγή σε ασφαλέστερων τροφίμων για τους καταναλωτές. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που να αποσαφηνίζουν τα επιθυμητά επίπεδα χορήγησης των πρόσθετων υλών.
Description: Rapid population growth and raising living standards lead to increased demand for food with high nutritional value. The development of industry, the evolution of biotechnology and the constant search for alternative feeds generate new trends in livestock feeding. Indeed, recently, there are wide potential application of biotechnology in the field of animal production to increase the productivity of animals through better plane of nutrition, better production potential and improved health conditions. The aim of this study was the literature review regarding the use of enzymes, probiotics, and prebiotics as additives in animal nutrition. More specific, enzymes can be used to improve the availability of nutrients from feed. Prebiotics and probiotics are indicated for the inhibition of enteric pathogenic bacteria. Therefore, their inclusion in animal diet improves animal health conditions and results in safer foods for consumers. However, further research is needed to clarify the desired levels of feed additives in animal nutrition.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/30492
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΗΨΗ_ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ_2023_BSC.pdfΠΕΡΙΛΗΨΗ143.11 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

48
Last Week
1
Last month
3
checked on Jun 6, 2024

Download(s) 50

40
checked on Jun 6, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons