Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/289
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΤζωρτζάκης, Νίκος Γ.-
dc.contributor.authorΠαναγιώτου, Χριστάκης-
dc.date.accessioned2014-06-26T09:05:21Z-
dc.date.accessioned2015-11-27T12:51:20Z-
dc.date.available2014-06-26T09:05:21Z-
dc.date.available2015-11-27T12:51:20Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/289-
dc.descriptionIn this study, different concentrations of basic nutrient elements (nitrogen, potassium and phosphorus) were applied in hydroponically grown plants of Lavender (Lavandula angustifolia). The open hydroponic system, with perlite as a substrate was set and 5 different concentrations of each element were tested through the basic hydroponic nutrient solution, in order to achieve the ultimate concentration for each one, the ideal for lavender hydroponic cultivation. The plant tested (Lavandula angustifolia) is a well known aromatic plant, popular for its fragrance and color and its ability to survive with low water consumption and its use as a medicinal herb. The lavender’s essential oil properties and ingredients have been well examined, but the nutrient need of the plant has yet to be defined. After two months of nutrients application, basic morphological (number of shoots, plant height, weight of fresh tissue etc.) and physiological parameters were collected. Some of the results shown that the higher P concentration resulted in well-grown plants, with great height and longer leaves. Additionally, high P level led to root system augmentation. The same result was observed after the application of the medium potassium concentration (325ppm). The plants that were treated with low nitrogen, were found to have small quantities of chlorophylls. Thus, the nutrient solution under the present study should be of Ν 200ppm, K 325ppm and P 70ppm.en_US
dc.description.abstractΣτην παρούσα εργασία μελετήθηκε η απόδοση του φυτών λεβάντας (Lavandula angustifolia) ύστερα από εφαρμογή διαφορετικών συγκεντρώσεων αζώτου (Ν), καλίου (Κ) και φωσφόρου (Ρ) στο βασικό υδροπονικό διάλυμα θρέψης, σε ανοικτό υδροπονικό σύστημα σε περλίτη, με σκοπό να προσδιοριστεί η καταλληλότερη για την ανάπτυξη του φυτού συγκέντρωση του κάθε θρεπτικού στοιχείου. Το είδος Lavandula angustifolia είναι ένα αρωματικό βότανο με ποικίλες χρήσεις, τόσο του ίδιου του φυτού αλλά και του αιθέριου ελαίου που παράγεται από αυτό, στην φαρμακοβιομηχανία και αρωματοποιία. Παρότι οι ιδιότητες του φυτού και η σύνθεση του αιθέριου ελαίου είναι αρκετά γνωστές, οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τις ανάγκες θρέψης κατά την ανάπτυξη του φυτού είναι περιορισμένες. Κατόπιν των διαφορετικών εφαρμογών, μελετήθηκαν βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτού (ύψος, αριθμός βλαστών, βάρος νωπού και ξηρού ιστού, κ.α.) καθώς και βασικές φυσιολογικές παράμετροι όπως η περιεκτικότητα των φυτών σε χλωροφύλλες. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι η υψηλότερη συγκέντρωση Ρ (70ppm) έδωσε πιο ζωηρά και καλό-ανεπτυγμένα φυτά, πιο ψηλά φυτά και με μακρύτερα φύλλα. Ο φώσφορος επέδρασε και στο ριζικό σύστημα αφού η μέση συγκέντρωση (50ppm) έδωσε πιο πλούσιο και συμπαγές ριζικό σύστημα έναντι των υπολοίπων μεταχειρίσεων. Στις μεταχειρίσεις του Κ βρέθηκε ότι η μέση συγκέντρωση (325ppm) επέδρασε θετικά στα φυτά, δίνοντας μακρύτερα φύλλα, πιο παχύ κεντρικό στέλεχος και πλουσιότερο ριζικό σύστημα. Η μικρότερη συγκέντρωση Ν (150ppm) έδωσε φυτά με μειωμένη περιεκτικότητα σε χλωροφύλλες. Επομένως, το θρεπτικό διάλυμα που προτείνεται είναι με συγκεντρώσεις Ν 200ppm, K 325ppm και P 70ppm.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectΛεβάνταen_US
dc.subjectLavandula angustifoliaen_US
dc.titleΥδροπονική καλλιέργεια λεβάντας σε διαφορετικά θρεπτικά διαλύματαen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2013-2014en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-2719-6627-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ.pdf122.54 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

379
Last Week
3
Last month
6
checked on May 11, 2024

Download(s) 50

253
checked on May 11, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.