Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/273
Title: Ποιοτικά χαρακτηριστικά εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται στην Κύπρο
Authors: Σιακού, Μελπομένη 
Keywords: Citrus fruits;Cultivation;Cyprus
Advisor: Μαγγανάρης, Γιώργος Α.
Issue Date: 2013
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management
Abstract: Citrus fruits belong to the family of Rutaceae and they are an important family of fruit trees, widely known for their special nutritional value, the flavor and the aroma. In the Citrus belong a lot of different species, such as orange, lemon, lime and grapefruit. Citrus fruits are important for the human diet, due to their high nutritional value and antioxidant activity. Their fruits are rich in vitamin C, folic acid and other bioactive compounds, such as carotenoids, flavonoids, limonoids and phenols. These components are responsible for the prevention of cancer and other degenerative diseases. Citrus production in Cyprus occurs during the period between October-June. The main producing species of Citrus that are cultivated in Cyprus are the orange, the lemon, the grapefruit trees and also ‘Mandora’. ‘Mandora’ is an interspecific hybrid of mandarin and orange and is the main Citrus species grown in Cyprus. Moreover, in Cyprus they are cultivated other varieties of mandarin, such as ‘Nova’ and ‘Minneola’. During the last years, a great demand in red-fleshed grapefruit varieties such as the ‘Star Ruby’ and the seedless ‘White Marsh’ has emerged. In addition, the production of fruits from the ‘Valencia’ and other lemon varieties remains constant and are characterized by their thin peel and their juice rich in nutrients. The aim of this study was to define the quality characteristics of the Citrus fruits that are cultivated in Cyprus, by identifying the various chemical compounds and nutrients that they give them their characteristic properties. In addition, the main objective was to evaluate the fluctuations in the concentration of total soluble solids and total acids from the fruits of ‘Mandora’ tree, harvested during successive periods from different commercial orchards.
Description: Τα εσπεριδοειδή ανήκουν στην οικογένεια Rutaceae, στο γένος Citrus και αποτελούν σημαντική οικογένεια καρποφόρων δένδρων, ευρέως διαδεδομένων για την παραγωγή καρπών με πλούσια διατροφική αξία, γεύση και άρωμα. Στα εσπεριδοειδή ανήκουν πολλά και διαφορετικά είδη όπως η πορτοκαλιά, η λεμονιά, η λιμετιά, το γκρέιπφρουτ και κατ’ επέκταση, σ’ αυτά εντάσσονται πολλές και διαφορετικές ποικιλίες. Γενικά, τα εσπεριδοειδή αποτελούν πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών που αποτελούν σημαντικό μέρος στην ανθρώπινη διατροφή χάρη στην υψηλή διαιτητική αξία και αντιοξειδωτική τους δράση. Οι καρποί τους αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C, φολικού οξέος, καθώς και βιοενεργών συστατικών όπως τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και οι φαινόλες. Τα συστατικά αυτά θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόληψη του καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο η παραγωγή εσπεριδοειδών εμφανίζεται κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Ιούνιου. Τα κυριότερα παραγωγικά είδη εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται είναι η πορτοκαλιά, η λεμονιά, το γκρέιπφρουτ και η ‘Μαντόρα’. Η ‘Μαντόρα’ αποτελεί υβρίδιο πορτοκαλιάς και μανταρινιάς, το οποίο καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στην Κύπρο. Παράλληλα, καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες μανταρινοειδών όπως η ‘Nova’ και η ‘Minneola’, ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ιδιαίτερη ζήτηση σε κοκκινόσαρκα γκρέιπφρουτ ποικιλιών όπως η ‘Star Ruby’ και η άσπερμη ποικιλία ‘White Marsh’. Σταθερά επίπεδα παραγωγής διατηρεί η ποικιλία πορτοκαλιάς ‘Valencia’ όπως και διάφορα είδη λεμονιάς που χαρακτηρίζονται από το λεπτό φλοιό και τον πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία χυμό. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα εσπεριδοειδή που καλλιεργούνται στην Κύπρο. Επίσης, ως πειραματικό μέρος ερευνήθηκαν οι διακυμάνσεις στις συγκεντρώσεις διαλυτών στερεών στοιχείων και ολικών οξέων σε καρπούς ‘Μαντόρας’, με προσδιορισμό του λόγου διαλυτών στερεών στοιχείων προς οξέα σε διάφορα στάδια συγκομιδής των καρπών από διαφορετικούς εμπορικούς οπωρώνες.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/273
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή η αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Σιακού Μελπομένη2013.pdf134.46 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s)

737
Last Week
2
Last month
12
checked on Apr 28, 2024

Download(s)

173
checked on Apr 28, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.