Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26701
Title: Επίδραση έτους εσοδείας, μεσοκλίματος και τύπου φελλού στο χημικό προφίλ μονοποικιλιακών οίνων της ποικιλίας 'Ξυνιστέρι'
Authors: Κόκκινου, Διαμάντω 
Keywords: Ξυνιστέρι;Χημικό προφίλ;Έτος εσοδείας;Μεσόκλιμα;Τύπος φελλού
Advisor: Μαγγανάρης, Γιώργος Α.
Issue Date: May-2022
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Ο οίνος αποτελεί ένα προϊόν που αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα της φύσης και της ζωντανής ύλης. Και αυτό, διότι κάθε ποικιλία αμπέλου χαρακτηρίζεται από το δικό της οινοχημικό προφίλ το οποίο καθρεπτίζεται στην τυπικότητα και τον χαρακτήρα των οίνων. Το χημικό αυτό προφίλ μπορεί να τροποποιηθεί και να βελτιστοποιηθεί μέσω ανάπτυξης εξειδικευμένων πρωτοκόλλων, που συμπεριλαμβάνουν αμπελουργικές μεθόδους διαχείρισης καθώς και οινολογικές πρακτικές. Στην παρούσα μελέτη εφαρμόστηκε μια σειρά από φασματοφωτομετρικές αναλύσεις σε συνδυασμό με ATR – FTIR και χημειομετρικές αναλύσεις με σκοπό να αξιολογηθεί η επίδραση α) του έτους εσοδείας, β) του μεσοκλίματος και γ) του τύπου του φελλού στο χημικό προφίλ Κυπριακών μονοποικιλιακών οίνων παραγόμενων από την κυρίαρχη γηγενή ποικιλία ‘Ξυνιστέρι’. Η παρατηρούμενη επίδραση των προαναφερθέντων παραγόντων στο σύνολο των βιοενεργών συστατικών, την τιτλοδοτούμενη οξύτητα, τα διαλυτά στερεά συστατικά, το pH και χρώμα συζητούνται. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι και οι τρείς παράγοντες επηρεάζουν το χημικό προφίλ των οίνων. Δύο μέθοδοι προσδιορισμού φαινολικών συστατικών (Folin-Ciocalteu και Waterman and Mole’s) κατέδειξαν ότι η συγκέντρωση των φαινολικών ήταν πιο αυξημένη στους παλαιότερους οίνους. Ο οίνος από τον αμπελώνα της περιοχής Αγρού σημείωσε για όλες τις μετρήσεις αν όχι την ψηλότερη μία εκ των υψηλότερων τιμών. Ο οίνος με φυσικό φελλό ως πώμα παρουσίασε παρόμοια αποτελέσματα με τον οίνο με τεχνικό φελλό 1 ως πώμα. Η περαιτέρω έρευνα θα βοηθήσει στην συλλογή πιο εμπεριστατωμένων αποτελεσμάτων που θα δύναται να αξιοποιηθούν από οινολόγους και αμπελουργούς, ώστε με κατάλληλη τροποποίηση των υφιστάμενων πρωτοκόλλων και μεθόδων να παραχθούν ποιοτικοί οίνοι με βελτιωμένη έκφραση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της ποικιλίας.
Description: Wine is a product that reflects the complexity of nature and living matter. That is because each grape cultivar is characterized by its specific oenochemical profile which encapsulates the typicity and character of the wines. This chemical profile can be modified and optimized through the development of tailor-made protocols including viticultural management techniques and oenological practices. In this study we have applied an array of spectrophotometric assays in combination with ATR-FTIR and chemometrics, to evaluate the impact of (a) vintage year (b) mesoclimate and (c) cork type on the chemical profile of Cypriot monovarietal wines produced from the predominant indigenous cultivar ‘Xynisteri’. The effect of the aforementioned parameters on the total bioactive compounds, titratable acidity, soluble solids content, pH and color is discussed. Results indicated that, all three parameters, affected the chemical profile of monovarietal wines. Two of the methods used for the determination of phenolic content (Folin-Ciocalteu and Waterman and Mole’s assay) indicated that older vintages are characterized by higher concentration of phenolic compounds. For wines produced from different vineyard areas, the scores from the analysis of wines produced from Agros area, were among the highest of scores. Wines with natural cork as closure, showed similar results to wines with technical cork 1 as closure. Our results can be further exploited to amend viniviticultuar protocols towards enhanced properties that will highlight the unique varietal character of ‘Xynisteri’.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/26701
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Διαμάντω Κόκκινου Περίληψη.pdfAbstract175.23 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

78
Last Week
1
Last month
11
checked on Apr 28, 2024

Download(s) 50

46
checked on Apr 28, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons