Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/25961
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΤζαμαλούκας, Ουράνιος-
dc.contributor.authorΛεμονιάτη, Κατερίνα-
dc.date.accessioned2022-03-08T08:28:38Z-
dc.date.available2022-03-08T08:28:38Z-
dc.date.issued2021-06-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/25961-
dc.descriptionAflatoxin M1 (AFM1) is a toxic and carcinogenic substance found in the milk of dairy animals that have consumed feed contaminated with aflatoxin B1 (AFB1). AFB1 is produced in animal feed by the fungus Aspergillus flavus, and it is metabolized in the liver of animals with the help of the cytochrome P450 microsomal enzyme in various products, but mainly metabolized to AFM1. AFM1 has been strongly reported for its negative impact on animal health and reproduction as well as human health as it is considered as a major carcinogen since it is classified in Category I by the International Agency for Research on Cancer. The purpose of this study is to evaluate the levels of AFM1 in raw milk of Cyprus during the period 2008-2018 as described by the samples collected from the Republic of Cyprus. During the present study, the results were evaluated from a total of 42,739 samples of raw milk from cow, goat, sheep and mixed sheep-goat milk that were examined by the Veterinary Services of the Republic during the decade 2008-2018. Milk samples were collected at all seasons of the year, from all the provinces and were classified by species (cow, sheep, goat and mixed sheep-goat milk). Sampling was carried out either from the primary production (farms, a total of 23,471 samples) or from the milk processing facilities (dairies, a total of 19,268 samples). The samples were examined by the method of Enzyme Immunosorbent Assay (ELISA) in the accredited Laboratory of Food of Animal Origin of the Veterinary Services of Cyprus. According to the results of the present study and regarding the type of milk, it was found that the highest percentage of positive samples (> 50ppt) was found in cow's milk (4.9%), followed by goat's milk (2.7%), mixed sheep-goat milk (2.5%) and sheep milk (2%). Also, regarding the sampling point, the highest percentage of positivity (> 50ppt) was found in the primary milk production, (collection of tank-milk samples from the farm), which amounts to 3.5% of the total samples collected, while in the processing dairy plants the percentage of positive samples (> 50 ppt) found was much lower (0.8% of the total samples collected). Also, regarding the season of collection, it seems that in the autumn and summer months, the positivity rate of AFM1 (> 50ppt), was higher, amounting to 2.5% and 2.4% respectively, compared to the samples that were collected in spring and winter, with positive samples reaches 0.9% and 1.5% of the total, respectively. In conclusion, all the results of the present dissertation and in comparison with corresponding data of other countries show that the problem of aflatoxins in milk is relatively controlled in Cyprus, however, it is recommended the continuation of the sampling and control program for the protection of public health.en_US
dc.description.abstractΗ αφλατοξίνη Μ1 (ΑΦΜ1) είναι τοξική και καρκινογόνα ουσία που βρίσκεται στο γάλα των γαλακτοπαραγωγών ζώων που έχουν καταναλώσει ζωοτροφές μολυσμένες με αφαλατοξίνη Β1 (ΑΦΒ1). Η ΑΦΒ1 παράγεται στις ζωοτροφές από τον μύκητα Aspergillus flavus και αφού καταναλωθεί από τα γαλακτοπαραγωγά ζώα, μεταβολίζεται στο συκώτι των ζώων με την βοήθεια του μικροσωμιακού ενζύμου του κυτοχρώματος-P450 σε διάφορα προϊόντα, αλλά κυρίως μεταβολίζεται σε ΑΦΜ1. Η ΑΦΜ1 έχει έντονα αναφερθεί για την αρνητική επίδραση που έχει στην υγεία και στην αναπαραγωγή των ζώων καθώς και στην υγεία των ανθρώπων εφόσον έχει θεωρηθεί σημαντική καρκινογόνος ουσία και κατατάσσεται στην Κατηγορία Ι από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση των επιπέδων της ΑΦΜ1 στο νωπό γάλα της Κύπρου κατά την περίοδο 2008-2018 όπως αυτή περιγράφεται από τα δείγματα που συλλέχθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά την διάρκεια της παρούσας μελέτης αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα από συνολικά 42.739 δείγματα νωπού γάλακτος από αγελαδινό, αιγινό, πρόβειο και αιγοπρόβειο γάλα που είχαν εξεταστεί από τις Κτηνιατρικές Yπηρεσίες την δεκαετία 2008 - 2018. Τα δείγματα του γάλακτος συλλέχθηκαν όλες τις εποχές του έτους, από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου και κατατάχθηκαν ανά είδος (αγελαδινό, πρόβειο, αιγινό και αιγοπρόβειο). Οι δειγματοληψίες διενεργήθηκαν είτε από την πρωτογενή παραγωγή (φάρμα, συνολικά 23.471 δείγματα), είτε από τις εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος (γαλακτοκομεία, συνολικά 19.268 δείγματα). Τα δείγματα εξετάστηκαν με την μέθοδο της Ενζυμική Ανοσοπροσροφητικής Δοκιμασίας (ELISA) στο διαπιστευμένο Εργαστήριο Ελέγχου Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Κύπρου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης και αναφορικά με το είδος του γάλακτος διαπιστώθηκε ότι το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας (>50ppt) εντοπίσθηκε στο αγελαδινό γάλα (4,9%) και ακολουθεί το αιγινό γάλα (2,7%), το αιγοπρόβειο γάλα (2,5%) και το πρόβειο γάλα (2%). Επίσης, αναφορικά με το σημείο δειγματοληψίας, το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας (>50ppt) εντοπίσθηκε στην πρωτογενή παραγωγή γάλακτος, (συλλογή δειγμάτων από τις μονάδες παραγωγής), το οποίο ανέρχεται στο 3,5% στο σύνολο των δειγμάτων, ενώ στις εγκαταστάσεις μεταποίησης το ποσοστό θετικότητας (>50 ppt) στα δείγματα που λήφθηκαν ήταν πολύ χαμηλότερο και ανέρχεται στο 0,8% στο σύνολο των δειγμάτων. Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα ανά εποχή, φαίνεται πως τους φθινοπωρινούς και τους καλοκαιρινούς μήνες, το ποσοστό θετικότητας της ΑΦΜ1 (>50ppt), ήταν υψηλότερο, και ανέρχεται στο 2,5% και 2,4% αντίστοιχα, σε σύγκριση τα δείγματα που συλλέχθηκαν της την άνοιξη και τον χειμώνα που το ποσοστό θετικότητας φθάνει στο 0,9% και 1,5%, αντίστοιχα. Συμπερασματικά το σύνολο των αποτελεσμάτων της παρούσας πτυχιακής και σε σύγκριση με αντίστοιχα στοιχεία άλλων χωρών φανερώνουν ότι το πρόβλημα των αφλατοξινών στο γάλα είναι σχετικά ελεγχόμενο στην Κύπρο, συστήνοντας ωστόσο την συνέχιση του προγράμματος δειγματοληψίας και ελέγχου για την προστασία της δημόσιας υγείας .en_US
dc.formatpdfen_US
dc.publisherDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technologyen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΑφλατοξίνη-Μ1en_US
dc.subjectΑφλατοξίνη-Β1en_US
dc.subjectELISAen_US
dc.subjectΝωπό γάλαen_US
dc.subjectΑσφάλεια τροφίμωνen_US
dc.subject.otherAflatoxin-M1en_US
dc.subject.otherAflatoxin-B1en_US
dc.subject.otherELISAen_US
dc.subject.otherRaw milken_US
dc.subject.otherFood safetyen_US
dc.titleΜελέτη παρουσίας Αφλατοξίνης-Μ1 στο νωπό γάλα στην Κύπρο κατά την περίοδο 2008-2018en_US
dc.typeMSc Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2020-2021en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
item.openairetypemasterThesis-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0001-7675-6718-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ-ABSTRACT Κ.Λεμονιάτη.pdfAbstract188.16 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

111
Last Week
3
Last month
3
checked on May 15, 2024

Download(s) 50

52
checked on May 15, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons