Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/239
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGekas, Vassilis-
dc.contributor.advisorKanetis, Loukas-
dc.contributor.advisorGoulas, Vlasios-
dc.contributor.authorKωνσταντίνου, Άντρια-
dc.date.accessioned2012-06-08T10:18:58Zen
dc.date.accessioned2013-04-26T08:56:17Z-
dc.date.accessioned2015-11-27T12:50:03Z-
dc.date.available2012-06-08T10:18:58Zen
dc.date.available2013-04-26T08:56:17Z-
dc.date.available2015-11-27T12:50:03Z-
dc.date.issued2012-
dc.descriptionΣτην παρούσα διατριβή μελετήθηκε η σύσταση σε φαινολικά συστατικά, η αντιοξειδωτική ικανότητα και η αντιμικροβιακή δράση εκχυλισμάτων των φυτών Achillea millefolium, Artemisia absinthium, Santolina chamaecyparissus και Stevia rebaudiana της οικογένειας Asteraceae και Pelargonium purpureum της οικογένειας Geraniaceae. Χλωρά δείγματα των παραπάνω φυτών αποξηράνθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου και ακολούθησε εκχύλιση με μια σειρά διαλυτών. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν οι πολικοί διαλύτες νερό και μεθανόλη και οι ενδιάμεσης πολικότητας διαλύτες ακετόνη και οξικός αιθυλεστέρας. Ο προσδιορισμός και η ταξινόμηση των φαινολικών συστατικών των παραπάνω εκχυλισμάτων πραγματοποιήθηκε με φωτομετρικές τεχνικές, ενώ η αντιοξειδωτική τους ικανότητα προσδιορίστηκε με την μέθοδο Ferric Reducing Antioxidant Power. Επίσης μελετήθηκε και η αντιμικροβιακή δράση των προαναφερόμενων εκχυλισμάτων σε δύο φυτοπαθογόνα (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis και Xanthomonas campestris pv. campestris) και τρία τροφιμογενή βακτήρια (Enterococcus faecalis, Escherichia coli και Staphylococcus aureus) με τη χρήση χρωματογραφικής μεθόδου (p-iodonitrotetrazolium violet) και υπολογίσθηκε η ελάχιστη συγκέντρωση του εκχυλίσματος που προκάλεσε παρεμπόδιση (Minimum Inhibitory Concentration) στην ανάπτυξη των προαναφερόμενων μικροοργανισμών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υδατικά εκχυλίσματα παρουσίασαν την υψηλότερη συγκέντρωση σε ολικά φαινολικά συστατικά και αντιοξειδωτική δράση στο σύνολο των φυτών. Πιο συγκεκριμένα το φυτό A. absinthium είχε την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά συστατικά. Η υψηλότερη συγκέντρωση παραγώγων του υδροξυκιναμμωμικού οξέος παρουσιάστηκε στα πολικά εκχυλίσματα του φυτού S. rebaudiana και στα εκχυλίσματα μεσαίας πολικότητας του φυτού P. purpureum. Το φυτό A. absinthium έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ενώ το φυτό S. rebaudiana έχει υψηλή συγκέντρωση σε πολικά φλαβονοειδή. Όσον αφορά την αντιμικροβιακή δράση των εκχυλισμάτων, παρατηρήθηκε ότι το εκχύλισμα οξικού αιθυλεστέρα του φυτού A. absinthium παρουσίασε υψηλή αντιμικροβιακή δράση και στα δύο φυτοπαθογόνα βακτήρια, ενώ το ακετονικό εκχύλισμα του φυτού A. millefolium παρουσίασε ισχυρή αντιμικροβιακή δράση μόνο στο S. aureus από το σύνολο των τροφιμογενών μικροοργανισμών.en_US
dc.description.abstractIn the present study we studied the composition of phenolic compounds, the antioxidant capacity and the antimicrobial activity of plant extracts from Achillea millefolium, Artemisia absinthium, Santolina chamaecyparisus and Stevia rebaudiana of the Asteraceae family and Pelargonium purpureum of the Geraniaceae family. Collected fresh plant samples were dried at room temperature and extracted with solvents ranging from high to intermediate polarity (water, methanol, acetone and ethyl-acetate). Identification and classification of phenolic compounds was carried out with photometric techniques, while their antioxidant capacity was determined using the Ferric Reducing Antioxidant Power method. In addition, the antimicrobial activity of the aforementioned extracts was studied against two plant pathogenic (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis and Xanthomonas campestris pv. campestris) and three food-borne bacteria (Enterococcus faecalis, Escherichia coli and Staphylococcus aureus) using a chromatographic method (p-iodonitrotetrazolium violet) and their minimum inhibitory concentration (MIC) was calculated. The highest concentration of total phenolic compounds were received when water was used as a solvent. Furthermore, the aqueous solvents presented the highest total antioxidant activity among all plants species. More specifically, A. absinthium presented the highest concentration of total phenolic compounds. The highest concentration of hydroxycinnamic acid derivatives was found in the polar extracts of S. rebaudiana and the extracts of intermediate polarity of P. purpureum. The highest content of flavonoids was observed in A. absinthium, while S. rebaudiana demonstrated high concentrations of polar flavonoids. Regarding the antimicrobial activity, the ethyl-acetate extract of A. absinthium had the lowest MIC value for both plant pathogenic bacteria. On the other hand, the acetone extract of A. millefolium demonstrated the best antimicrobial activity solely on S. aureus, among all studied food-borne pathogens.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.format.extent2 σ.en
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectΕxtractsen_US
dc.subjectPlantsen_US
dc.subject.otherΕκχυλίσματαen_US
dc.subject.otherΦυτάen_US
dc.titleΜελέτη αντιξειδωτικής και αντιμικροβιακής δράσης εκχυλισμάτων φυτών των οικογενειών Asteraceae και Geraceae που φυτέυονται στην Κύπροen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.dept.handle123456789/3en
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyearemptyen_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managementen_US
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1el-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3502-2210-
crisitem.author.orcid0000-0002-1869-558X-
crisitem.author.orcid0000-0001-7527-1559-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ+..[1].pdf86.84 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 50

286
Last Week
1
Last month
5
checked on May 25, 2024

Download(s)

22
checked on May 25, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.