Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23332
Title: Η καλλιέργεια της χαρουπιάς και οι δυνατότητες εξάπλωσής της στην Κυπρο
Authors: Νεοπτολέμου, Ανδρέας 
Keywords: Χαρουπιά;Ποικιλίες χαρουπιών;Προϊόντα χαρουπιού
Advisor: Μαγγανάρης, Γιώργος Α.
Issue Date: May-2021
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Η χαρουπιά (Ceratonia siliqua L.) αποτελεί ένα ξεχωριστό δένδρο για την γεωργία της Κύπρου, το οποίο από τα παλαιά χρόνια μέχρι και σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και λιγότερο δαπανηρές καλλιέργειες της χώρας λόγω των μειωμένων εισροών και καλλιεργητικών φροντίδων αλλά και της υψηλής διατροφικής αξίας των προϊόντων της. Η καλλιέργεια χαρουπιάς είναι συγκεντρωμένη στην Μεσογειακή λεκάνη και καταγράφει πτωτικές τάσεις σε καλλιεργούμενη έκταση την τελευταία 40ετία. Ωστόσο, κατά τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση των χαρουπιών στην αγορά λόγω της αύξησης της κατανάλωσης των προϊόντων μεταποίησης τους όπως π.χ. το χαρουπόμελο το οποίο έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Η χαρουπιά ευδοκιμεί σε διάφορες χώρες οι οποίες έχουν μεσογειακό κλίμα, ενώ τις μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας κατέχει η Ισπανία η οποία παράγει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Τα χαρούπια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ενώ τα υπολείμματα των προϊόντων τους χρησιμοποιούνται και ως ζωοτροφές. Είναι επίσης πλούσια σε φαινολικά οξέα, ακόρεστα λιπαρά οξέα και ανόργανα στοιχεία, κυρίως το ασβέστιο (Ca). Οι ποικιλίες διαφοροποιούνται ανάλογα με την χώρα στην οποία καλλιεργούνται. Στην Κύπρο καλλιεργούνται οι ποικιλίες ‘Tylliria’, ‘Koundourka’ και ‘Koumbota’ με την πρώτη εξ’ αυτών να αποτελεί την κυριότερη και να καλλιεργείτε και σε άλλες χώρες. Λόγω του ότι οι σπόροι της χαρουπιάς δίνουν μόνο άγριες χαρουπιές οι ήμερες καλλιεργήσιμες χαρουπιές προκύπτουν μόνο από εγκεντρισμό ή ενοφθαλμισμό της ποικιλίας που μας ενδιαφέρει σε υποκείμενο άγριας χαρουπιάς. Ένα από τα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τη καλλιέργεια χαρουπιάς είναι η παρενιαυτοφορία με την εναλλαγή χρονιών με υψηλή και χαμηλή παραγωγή. Στην Κύπρο η καλλιέργεια των χαρουπιών προορίζονται κυρίως για εξαγωγή. Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η βιβλιογραφική ανασκόπηση βασικών παραγόντων που σχετίζονται με την καλλιέργειας της χαρουπιάς και με βάση αυτές, να διερευνηθεί κατά πόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσοδοφόρα και υποσχόμενη καλλιέργεια για περαιτέρω ανάπτυξη υπό τις συνθήκες της Κύπρου.
Description: Carob tree (Ceratonia siliqua L.) was considered in the past as the “black gold” of Cyprus. Since then, a considerable decrease in cultivated area was monitored, concomitant with the worldwide trend that led to the abandonment of this tree crop. However, it is an important crop with accumulating interest over the recent years for its products by the industry due to its high nutritional value. Compared to other commodities, it has high content in protein and this is one of the reasons why its by-products are also being used as animal feed. Its by-products are also rich in phenolic acids, unsaturated fatty acids and minerals (mainly calcium), whilst they are very low in fat. It is a low-input crop, being characterised by reduced cultivation practices and being particular tolerant to adverse edaphoclimatic conditions. The carob tree thrives in various countries which have a Mediterranean climate, mainly in the Middle East, while the largest areas of cultivation are in coastal regions of Spain, which produces ca. 40% of the world production. The varieties differ depending on the country in which they are cultivated. Cyprus is being dominated by the cultivars ‘Tylliria’, ‘Koundourka’ and ‘Koumbota’; the former is the most predominant that is also being cultivated in other countries. Most of production is destined for exportation. Due to the fact that locust bean seeds give only wild carob trees, the productive carob trees arise only from cleft grafting of the variety into the rootstock of the wild carob tree. Carob is characterized by alternate bearing, where in one year they present low while in the next year high production. This study aims to summarize the main findings of previous studies and to provide insights about its prospects under Cypriot conditions.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23332
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Bsc 2021 AN - ABSTRACT.pdfAbstract670.8 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

277
Last Week
1
Last month
17
checked on Apr 28, 2024

Download(s) 50

156
checked on Apr 28, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons