Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23328
Title: Καρύδια Πεκάν : προοπτικές καλλιέργειας στην Κύπρο
Authors: Ιωάννου, Ιωάννης 
Keywords: Καρύδια Πεκάν;Καλλιέργεια;Καρπός;Επεξεργασία καρπού
Advisor: Μαγγανάρης, Γιώργος Α.
Issue Date: May-2021
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management
Abstract: Το πεκάν (Carya illinoinensis) αποτελεί έναν ξηρό καρπό που προσομοιάζει το καρύδι με υψηλή διατροφική αξία που η καλλιέργεια της ενδείκνυται για συγκεκριμένα μεσοκλίματα της Κύπρου. Ωστόσο υπάρχει σημαντικό έλλειμα γνώσης όσο και έλλειψή κρίσιμης μάζας ερευνητών για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Η παρούσα διατριβή αποσκοπεί στην καταγραφή ιδιαίτερων χαρακτήρων και καλλιεργητικών πρακτικών της καλλιέργειας πεκαν με σκοπό να την καταστήσουν μια εναλλακτική καλλιέργεια που υπό προϋποθέσεις μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά προσοδοφόρα. To πεκάν είναι ευπροσάρμοστο σε ένα μεγάλο εύρος εδαφών και αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη που στραγγίζουν εύκολα, είναι βαθιά και εύφορα. Το πεκάν χρειάζεται επαναλαμβανόμενες αρδεύσεις ανά τακτά διαστήματα κατά την περίοδο επιμήκυνσης των βλαστών και αύξησης του καρπού και το γέμισμά του. Eπίσης, δεν προσβάλλεται συχνά από εχθρούς και ασθένειες με την κίτρινη αφιδά να αποτελεί το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην Κύπρο. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι το φαινόμενο παρενιαυτοφορίας με την εναλλαγή χρονιών με υψηλή και χαμηλή παραγωγή. Επιπρόσθετα, πέραν από την καλλιέργεια και την συγκομιδή των καρυδιών τύπου πεκαν, η μετέπειτα μετασυλλεκτική επεξεργασία τους αποτελεί κομβικό σημείο αφού μπορούν να παρασκευαστούν πολλά προϊόντα με ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει στη βιβλιογραφία όσο αφορά τη καρυδιά τύπου πεκάν αλλά και να δοθεί έμφαση στις προοπτικές καλλιέργειας της στην Κύπρο και στο οικονομικό κέρδος που μπορεί να αποφέρει. Συνολικά, η παρούσα διατριβή αποσκοπεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο εγχειρίδιο για την καλλιέργεια καρυδιάς πεκάν στην Κύπρο.
Description: Pecan (Carya illinoinensis) is a highly nutritious crop that resembles walnut that is suitable for specific mesoclimates of Cyprus. However, there is lack of knowledge about its cultivation and the lack of a critical mass of researchers working in this crop. The current dissertation aims to provide insights regarding pecan cultivation that will render it as a promising alternative crop. Pecans are versatile in a wide range of soils and grow best in easily drained, deep and fertile soils. Pecans need repeated watering at regular intervals during the period of shoot elongation and fruit growth and filling. Also, it is not often attacked by pests and diseases with the yellow aphid being the biggest problem under Cypriot conditions. Another problem is the phenomenon of alternate bearing with the alternation of years with high and low production. In addition, besides cultivation and harvesting, the subsequent postharvest processing is a key point as many products with beneficial properties for human health can be derived. The aim of this dissertation is to fill gaps that exists in the literature regarding pecan nuts but also to emphasize the prospects of its cultivation in Cyprus and the economic profit it can bring. Overall, this dissertation aims to be a modern handbook for pecan cultivation in Cyprus.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/23328
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Περίληψη (Ιωάννου) - ABSTRACT.pdfAbstract295.12 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 50

413
Last Week
6
Last month
14
checked on Apr 28, 2024

Download(s) 50

94
checked on Apr 28, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons