Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/18761
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΜπότσαρης, Γιώργος-
dc.contributor.authorΧριστοδούλου, Μαρία-
dc.date.accessioned2020-08-27T05:53:34Z-
dc.date.available2020-08-27T05:53:34Z-
dc.date.issued2020-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/18761-
dc.descriptionNature provides a variety of ingredients and extracts with great structural and biological diversity, providing unlimited potential for the development of new antimicrobials. Elimination of pathogenic microorganisms using natural compounds from essential oils such as eugenol and carvacrol is a valuable and beneficial solution. Thus, in this prospective study it has been examined the antimicrobial effect of eugenol and carvacrol against the Listeria microorganism. Specifically, 11 Listeria strains were studied with two methods. The first was the diffusion method where the inhibition zone was measured for the presence of the antimicrobial effect of eugenol and carvacrol. Then with the broth microdilution method the strains were examined at six different concentrations in both eugenol and carvacrol, and then the minimum inhibitory concentration (MIC) for each Listeria strain was determined. The results confirmed the antimicrobial effect of eugenol and carvacrol against Listeria strains. Furthermore, depending on the concentration of compounds, the growth of microorganisms is affected and the MIC values appear to differ in some strains. Therefore, the compound of eugenol and carvacrol have some effect on Listeria strains, with carvacrol having a greater effect.en_US
dc.description.abstractΗ φύση παρέχει πληθώρα συστατικών και εκχυλισμάτων με μεγάλη δομική και βιολογική πολυμορφία, που παρέχουν απεριόριστες δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών ουσιών. Η εξάλειψη παθογόνων μικροοργανισμών με την χρήση φυσικών ενώσεων από αιθέρια έλαια ,όπως την ευγενόλη και την καρβακρόλη αποτελούν μια αξιόλογη και επωφελείς λύση. Έτσι λοιπόν στην παρούσα πτυχιακή διατριβή διερευνήθηκε η αντιμικροβιακή επίδραση της ευγενόλης και της καρβακρόλης απέναντι στον μικροοργανισμό Λιστέρια. Μελετήθηκαν συγκεκριμένα 11 στελέχη Λιστέριας με δυο μεθόδους. Η πρώτη ήταν η μέθοδο διάχυσης όπου μετρήθηκε η ζώνη αναστολής για την παρουσία της αντιμικροβιακής επίδρασης της ευγενόλης και της καρβακρόλης. Στην συνέχεια με την μέθοδο μικροαραίωσης ζωμού τα στελέχη εξετάστηκαν σε έξι διαφορετικές συγκεντρώσεις τόσο στην ευγενόλη όσο και στην καρβακρόλη και έπειτα προσδιορίστηκε η ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση (MIC) για το κάθε στέλεχος Λιστέριας. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αντιμικροβιακή επίδραση της ευγενόλης και της καρβακρόλης απέναντι στα στελέχη Λιστέριας. Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη ήταν επίσης και η συγκέντρωση των ενώσεων οι οποίες όσο αυξάνονταν σημείωναν και την ανάλογη επίδραση στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Οι τιμές των MIC φαίνεται να διαφέρουν σε μερικά στελέχη. Επομένως οι ενώσεις ευγενόλη και καρβακρόλη φέρουν κάποια επίδραση στα στελέχη Λιστέριας , με την καρβακρόλη να παρουσιάζει την μεγαλύτερη επίδραση.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherDepartment of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technologyen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΕυγενόληen_US
dc.subjectΚαρβακρόληen_US
dc.subjectListeria spp.en_US
dc.subjectΖώνη αναστολήςen_US
dc.subjectMICen_US
dc.subject.otherEugenolen_US
dc.subject.otherCarvacrolen_US
dc.subject.otherListeria spp.en_US
dc.subject.otherInhibition zoneen_US
dc.subject.otherMICen_US
dc.titleΗ αντιμικροβιακή επίδραση της Ευγενόλης και Καρβακρόλης σε είδη Λιστέριαςen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2019-2020en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0003-3197-6535-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Μαρία Χριστοδούλου_2020_Abstract.pdfAbstract174.98 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s) 5

191
Last Week
0
Last month
3
checked on May 19, 2024

Download(s) 5

72
checked on May 19, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons