Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/14932
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorΤζωρτζάκης, Νίκος Γ.-
dc.contributor.advisorΝικολουδάκης, Νικόλαος-
dc.contributor.authorΑθηνοδώρου, Φιλιώ-
dc.date.accessioned2019-08-20T06:54:33Z-
dc.date.available2019-08-20T06:54:33Z-
dc.date.issued2019-05-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/14932-
dc.descriptionNowadays, the exploitation of traditional types/varieties of tomato has been of great importance. These types of cultivars are very well adaprt to the climate conditions of each region, providing characteristics of high quality. Ten traditional Cypriot types of tomatoes have been studied in this project. This study was focused on recording the morphological characteristics of traditional varieties and their assessment. The cultivation took place at the greenhouse facilities of the Cyprus University of Technology during the period of April to July 2018. Plants’ morphological characteristics were recorded on the basis of the IPGRI classification from the seedling stage to the stage of maturity (plant size, plant growth type, leaf type, degree of leaf dissection, stem pubescence density, inflorescence type, corolla color, style hairiness and style position). Using the same classification the characteristics of the fruit (predominant fruit shape, fruit size, fruit weight, fruit width, exterior color of mature fruit, pedicel length from abscission layer, skin color of ripe fruit fruit cross-sectional shape, shape of pistil scar, fruit shoulder color and number of locules) were also studied. Finally, biplot was used for the correlation of the shape of the fruit of each cultivar.en_US
dc.description.abstractΗ αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών/πληθυσμών φρούτων και λαχανικών στις μέρες μας έχει ιδιαίτερη σημασία καθότι είναι προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες κάθε χώρας. Είναι γονότυποι που αν μελετηθούν και επιλεχθούν θα εμπλουτίσουν και θα βελτιώσουν το υπάρχον γενετικό υλικό και θα οδηγήσουν στην παραγωγή νέων ποικιλιών. Ιστορικά, οι παραδοσιακές ποικιλίες/πληθυσμοί είναι προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες μιας περιοχής και έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, που στις σύγχρονες ποικιλίες ενδεχομένως εκλείπουν. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν δέκα παραδοσιακοί πληθυσμοί επιτραπέζιας τομάτας που καλλιεργούνται στην Κύπρο. Αυτή η μελέτη αφορούσε την καταγραφή των μορφολογικών τους χαρακτηριστικών [όπως ορίζονται από το Διεθνές Ινστιτούτο Φυτογενετικών Πόρων (International Plant Genetic Resources Institute, IPGRI)] και την αξιολόγησή τους, για να διαπιστωθεί η μεταξύ τους συγγένεια. Η περίοδος καταγραφής κυμάνθηκε από το στάδιο του σπορόφυτου μέχρι το στάδιο της ωρίμανσης των καρπών και συνολικά καταγράφηκαν 24 διακριτά μορφολογικά χαρακτηριστικά (τύπος ανάπτυξης, μέγεθος φυτού, παρουσία τριχών στο βλαστό, τύπος φύλλου, εγκολπώσεις στο φύλλο, τύπος της ταξιανθίας, αριθμός και χαρακτηριστικά των ανθών, ημέρα άνθησης, αριθμός ανθέων 2ης ταξιανθίας, χρώμα άνθους, θέση στύλου και παρουσία τριχών στο στύλο, για το φυτό), ενώ καταγράφηκαν και ορισμένα χαρακτηριστικά των καρπών (σχήμα καρπού, πράσινοι ώμοι, μέγεθος καρπού, σχήμα της ουλής στο κάτω μέρος του καρπού, χρώμα καρπού, βάρος καρπού, μήκος ποδικού, σχήμα του καρπού όταν κοπεί οριζόντια, αριθμός χωρών της ωοθήκης, χρώμα φλοιού και πλάτος καρπού). Οι χαρακτήρες των οποίων όπου οι μεταβλητές ήταν κατηγορικές, μετρημένες σε κλίμακα ονομαστική (nominal) ή σε κλίμακα διάταξης (ordinal) μετασχηματίστηκαν, και χρησιμοποιήθηκε μη-γραμμική κατηγορική ανάλυση και βέλτιστη κλιμακοποίηση σε κύριες συνιστώσες (Categorical Principal Components Analysis, CatPCA), για να διερευνηθούν οι σχέσεις μεταξύ των πληθυσμών. Επιπρόσθετα με τη βοήθεια biplot ανάλυσης αναγνωρίστηκαν οι μεταβλητές που περιγράφουν τη συγγένεια των γονοτύπων και διαπιστώθηκε ομαδοποίηση με βάση τον τύπο του καρπού.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστήμων, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστήμων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectΔιεθνές Ινστιτούτο Φυτογενετικών Πόρωνen_US
dc.subjectΜορφολογικά Χαρακτηριστικάen_US
dc.subjectΠαραδοσιακές ποικίλες/πληθυσμοίen_US
dc.subjectΤομάταen_US
dc.titleΚαταγραφή μορφολογικών χαρακτηριστικών σε παραδοσιακές ποικιλίες τομάτας στην Κύπροen_US
dc.typeBachelors Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2018-2019en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Science and Environmental Managementen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_46ec-
item.openairetypebachelorThesis-
item.languageiso639-1el-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-2719-6627-
crisitem.author.orcid0000-0002-3935-8443-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΦΙΛΙΩ ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ.pdf224.76 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

192
Last Week
2
Last month
10
checked on May 16, 2024

Download(s) 50

82
checked on May 16, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.