Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/12809
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKanetis, Loukas-
dc.contributor.authorΧαριδήμου, Αντρέας-
dc.date.accessioned2018-09-17T06:30:50Z-
dc.date.available2018-09-17T06:30:50Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14279/12809-
dc.descriptionAspergillus fungi are very important in our lives as they play a key role in the recycling of environmental carbon and nitrogen. We can find them in different environments such as plants, seeds and soil. This genus has been extensively studied because of its ability to infect and produce mycotoxins in many commercial crops. In recent years, the scientific community has shown interest in finding antifungal ingredients from natural sources, resulting in the identification of various plant-derived compounds with antifungal activity. In the present study, ten natural phenols were evaluated for their ability to inhibit the growth of Aspergillus niger fungus and the production of fumonisin B2. In particular, the antifungal effects of phenols were studied as the minimal inhibitory concentration, the mycelial growth, the conidia production and the germination of conidia of Aspergillus niger fungus were assessed. Results showed that the natural phenolic compounds in terms of antifungal activity with respect to the growth of the fungus Aspergillus niger showed the following order: carbarcol> thymol> isoeugenol > eugenol> 4-ethylguaicol> o-cresol > guaiacol> p-cresol> vanillin> vanilic acid. In addition, the inhibitory capacity of the phenolic compounds in the production of fumonisin B2 from said fungus was tested. The use of eugenol, isoeugenol, thymol, carvacrol and p-cresol decreased significantly (93-99%) the production of mycotoxin, called fumonisin B2. Overall, natural phenols can be considered as a pool of antifungal agents against Aspergillus niger.en_US
dc.description.abstractΟι μύκητες του γένους Aspergillus είναι πολύ σημαντικοί στην ζωή μας, καθώς διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανακύκλωση του περιβαλλοντικού άνθρακα και του αζώτου. Τους συναντάμε σε διάφορα περιβάλλοντα όπως είναι τα φυτά, οι σπόροι αλλά και το έδαφος. Το γένος αυτό έχει μελετηθεί εκτενώς λόγω της ικανότητάς του να μολύνει και να παράγει μυκοτοξίνες σε πολλές εμπορικές καλλιέργειες. Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα παρουσίασε ενδιαφέρον για την εύρεση αντιμυκητιακών συστατικών από φυσικές πηγές, με αποτέλεσμα να εντοπισθούν διάφορες ενώσεις φυτικής προέλευσης με ικανότητα να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων. Στην παρούσα μελέτη, αξιολογήθηκαν δέκα φυσικές φαινόλες ως προς την ικανότητα τους να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του μύκητα Aspergillus niger και την παραγωγή φουμονισίνης Β2. Πιο αναλυτικά, μελετήθηκε η επίδρασή τους στην ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση, στην μυκηλιακή ανάπτυξη, στην παραγωγή κονιδίων και στη βλαστικότητα των κονιδίων του μύκητα Aspergillus niger. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φυσικές φαινολικές ενώσεις, ως προς την άποψη της αντιμυκητιακής δραστικότητας σε σχέση με την ανάπτυξη του μύκητα Aspergillus niger, παρουσίασαν την ακόλουθη σειρά: καρβακρόλη> θυμόλη> ισοεγενόλη> ευγενόλη> 4-εθυλ-γουαικόλη> ο-κρεσόλη> γουαϊακόλη> π -κρεζόλη> βανιλίνη> βανιλικό οξύ. Επιπλέον, ελέγχθηκε και η ανασταλτική ικανότητα των φαινολικών ενώσεων στη παραγωγή της φουμονισίνης Β2 από τον εν λόγω μύκητα. Η χρήση των ενώσεων ευγενόλης, ισοευγενόλης, θυμόλης, καρβακρόλης και π-κρεζόλης μείωσαν την παραγωγή φουμονισίνης Β2 από 93% έως 99%. Συμπερασματικά, οι φυσικές φαινόλες αποτελούν μια δεξαμενή παραγόντων με ανασταλτική δράση έναντι του μύκητα Aspergillus niger.en_US
dc.formatpdfen_US
dc.language.isoelen_US
dc.publisherΤμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρουen_US
dc.rightsΑπαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.en_US
dc.subjectΦαινολικές ενώσειςen_US
dc.subjectAsprergillus nigeren_US
dc.subjectΑντιμυκητιακή δράσηen_US
dc.subjectΦουμονισίνη Β2en_US
dc.subjectΕλάχιστη ανασταλτική συγκέντρωσηen_US
dc.subjectΠαραγωγή κονιδίωνen_US
dc.subjectΒλαστικότητα κονιδίωνen_US
dc.subjectΜυκηλιακή ανάπτυξηen_US
dc.subjectΜυκοτοξίνες φυσικά προϊόνταen_US
dc.titleΑνασταλτική επίδραση φυσικών φαινολών στην ανάπτυξη του μύκητα Aspergillus niger και συσχέτιση με την παραγωγή φουμονισίνης Β2en_US
dc.typeMSc Thesisen_US
dc.affiliationCyprus University of Technologyen_US
dc.relation.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Scienceen_US
dc.description.statusCompleteden_US
cut.common.academicyear2017-2018en_US
dc.relation.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Managementen_US
item.languageiso639-1el-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairetypemasterThesis-
crisitem.author.deptDepartment of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science-
crisitem.author.facultyFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
crisitem.author.orcid0000-0002-1869-558X-
crisitem.author.parentorgFaculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management-
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Εργασίες/ Master's thesis
Files in This Item:
CORE Recommender
Show simple item record

Page view(s)

261
Last Week
1
Last month
4
checked on Jun 17, 2024

Download(s) 50

81
checked on Jun 17, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.