Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.14279/12373
Title: Μελέτη και περιγραφή των κύριων αμπελογραφικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων της γηγενούς ποικιλίας σταφυλιού "Γιαννούδι"
Authors: Πέτρου, Γρηγορία 
Keywords: Γηγενής οινοποιήσιμη ποικιλία ‘Γιαννούδι’;Διεθνούς Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV);Διεθνές Ινστιτούτο Φυτικών Γενετικών Πόρων (IPGRI);Διεθνή Ένωση για την Προστασία των Νέων Ποικιλιών των Φυτών (UPOV)
Advisor: Μαγγανάρης, Γιώργος Α.
Issue Date: 2018
Department: Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science
Faculty: Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management
Abstract: Η γηγενής οινοποιήσιμη ποικιλία ‘Γιαννούδι’ ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα (2005) και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από οινολογικής άποψης. Το ‘Γιαννούδι’ είναι ερυθρή ποικιλία η οποία καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή «Πιτσιλίας», στα «Κρασοχώρια Λεμεσού» και στην περιοχή «Βουνί Παναγίας» και καλύπτει περίπου 14 εκτάρια. Η παρούσα πτυχιακή εργασία βασίζεται στην μελέτη των μορφολογικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας αυτής. Αυτό που ώθησε τον σκοπό της εργασίας, είναι η μορφολογία του άνθους της, η οποία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή. Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε στον αμπελώνα του Οινοποιείου Βλασίδη (Κοιλάνι, επαρχία Λεμεσού), κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2017 (Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο). Τα φαινολογικά στάδια που παρατηρήθηκαν αφορούσαν κυρίως την κορυφή του νεαρού βλαστού , τους έλικες, την ταξιανθία, το άνθος, το νεαρό φύλλο, το ώριμο φύλλο, το τσαμπί και την ράγα. Επιπρόσθετα καταγράφηκαν η ημερομηνία έκπτυξης των οφθαλμών και η περίοδος του περκασμού . Η αμπελογραφική περιγραφή έγινε με βάση τους περιγραφικούς δείκτες του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Λήφθηκαν επίσης υπόψη και στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Φυτικών Γενετικών Πόρων (IPGRI) και τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία των Νέων Ποικιλιών των Φυτών (UPOV). Αρχικά γίνεται αναφορά στους περιγραφικούς δείκτες που είναι οι πιο σημαντικοί για την αξιολόγηση μιας ποικιλίας, την περίοδο που έγιναν οι παρατηρήσεις, το σημείο του πρέμνου που εξετάστηκε, καθώς και ένα σχεδιάγραμμα που αναγράφει τα πιθανά αποτελέσματα για τον κάθε δείκτη. Ακολούθως, αναφέρονται τα αποτελέσματα με βάση τις πειραματικές παρατηρήσεις, με παράθεση σχετικού φωτογραφικού υλικού για κάθε δείκτη . Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ποικιλία ‘Γιαννούδι’ χαρακτηρίζεται από τελείως ανοιχτή και χνουδωτή κορυφή, με ανοιχτόχρωμα νεαρά φύλλα και σφηνοειδές σε σχήμα ώριμα φύλλα. Το ‘Γιαννούδι’ έχει θηλυκό άνθος με γυρτούς στήμονες και πλήρως ανεπτυγμένη ωοθήκη, που ίσως να αποτελεί την σημαντικότερη παρατήρηση στην παρούσα μελέτη . Η η ράγα έχει μέτρια ελλειπτικό σχήμα με μαύρο-μπλε χρώμα. Η παρούσα μελέτη αποτελεί προσέγγιση για την καταγραφή των στοιχειών της ποικιλίας και την διεξαγωγή των κατάλληλων συμπερασμάτων.
Description: The indigenous wine grape cultivar “Yiannoudi,” has been discovered relatively recently (2005) and is of great interest from an oenological point of view. “Yiannoudi” is a red cultivar that is mainly cultivated in “Pitsilia” area, in “Krasohoria” of Limassol, as well as in ‘Vouni Panayias’ (Paphos), with an area of approximately 14 hectares. The present thesis is based on the study of the morphological characteristics of this cultivar. What motivated the purpose of the work is the floral morphology, which negatively affects the production. The research was conducted at a vineyard of Vlassidis’s winery (Koilani, district of Limassol) during the cultivation period of 2017 (March to September). The phenological stages observed were mainly the top of the young shoot, helices, inflorescence, flower, young leaf, mature leaf, bunch and berry. Additionally, the bud development’s date and period of prolongation were recorded. The descriptive indicators followed are as specified by the International Organization of Vine and Wine (OIV), the International Union for the Protection of New Varieties of Plants (UPOV), and the International Plant Genetic Resources Institute (IPGRI). In the following paper, the descriptive indicators are firstly mentioned— which according to OIV are the most significant for the evaluation of a variety— when these indicators were taken, and at which position on the stump they were observed. In addition to the above, a chart will be presented in order to display the most probable results as seen in OIV. Finally, the results are reported based on the observations, adding the corresponding photos for each index. According to the results, ‘Yiannoudi’ is characterized by a completely open and fluffy top, with light-colored leaves and wedge-shaped mature leaves. Moreover, has a female blossom and fully developed ovary, which may be the most important element of this cultivar. Berry has a modest elliptical shape with black-blue color. The present study is an approach for recording the elements of the variety to carry out the appropriate conclusions to solve the problem.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.14279/12373
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Affiliation: Cyprus University of Technology 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Περίληψη Πέτρου Γρηγορία.pdf67.92 kBAdobe PDFView/Open
CORE Recommender
Show full item record

Page view(s) 20

259
Last Week
1
Last month
13
checked on Apr 28, 2024

Download(s) 20

108
checked on Apr 28, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in KTISIS are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.