Please use this identifier to cite or link to this item: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/9485
Title: Παραγωγή φουμονισινών στους μαύρους ασπεργιλλούς
Authors: Μάρκου, Λία 
Keywords: Μυκοτοξίνες;Δευτερογενείς μεταβολίτες;Fusarium;Claviceps;Penicillium;Aspergillus;Alternaria
Advisor: Kanetis, Loukas
Issue Date: Sep-2016
Publisher: Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Abstract: Οι μυκοτοξίνες είναι δευτερογενείς μεταβολίτες που παράγουν μύκητες οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές σε σπονδυλωτά. Οι περισσότερες μυκοτοξίνες παράγονται από είδη που ανήκουν στα γένη Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Alternaria και Claviceps. Οι επιδράσεις από κάποιες μυκοτοξίνες είναι οξείες με συμπτώματα σοβαρών ασθενειών να εμφανίζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι μυκοτοξίνες μπορούν να εμφανιστούν στην τροφική αλυσίδα λόγω μολύνσεων των καλλιεργειών από μύκητες και να προκαλέσουν δυσμενείς επιδράσεις λόγω άμεσης κατανάλωσης των προϊόντων από τον άνθρωπο ή λόγω χρήσης των προϊόντων σαν ζωοτροφές. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν ερευνηθεί αρκετές στρατηγικές, οι οποίες χωρίζονται σε βιολογικές, χημικές και φυσικές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα οι μυκοτοξίνες δύναται να ελεγχθούν μερικώς μέσω διαγονιδιακών φυτών με ανθεκτικότητα στις μυκητολογικές ασθένειες, με χημικά μυκητοκτόνα και διάφορες γεωργικές πρακτικές. Περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την παραγωγή μυκοτοξινών, όπως είναι η υγρασία, το pH, η επάρκεια σε άνθρακα και άζωτο, η θερμοκρασία, το περιβάλλον του ξενιστή κ.ά. Το γένος Aspergillus περιεγράφηκε για πρώτη φορά το 1729 από τον ιερέα-μυκητολόγο P. A. Micheli από τη Φλωρεντία. Οι ασπέργιλλοι είναι σημαντικά παθογόνα φυτών και δημιουργούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, ενώ επιπλέον είναι σημαντικοί παραγωγοί τοξινών που απειλούν την υγεία του ανθρώπου και των ζώων. Η χρήση ειδών κυρίως μαύρων ασπεργίλλων στην βιομηχανία και στη βιοτεχνολογία κάνει αυτό το ζήτημα ακόμα πιο ενδιαφέρον, αφού εντείνονται οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Μια από τις σημαντικές ομάδες μυκοτοξινών που παράγουν είναι αυτή των φουμονισινών και πιο συγκεκριμένα οι φουμονισίνες Β2, Β4 και Β6. Οι φουμονισίνες είναι μια ομάδα μυκοτοξινών που έχουν αναφερθεί κυρίως σε μύκητες του γένους Fusarium. Έχουν συσχετισθεί έντονα με διάφορα είδη καρκίνου και είναι γνωστή η τοξική επίδραση τους στους ανθρώπους και στα ζώα.
URI: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/9485
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Type: Bachelors Thesis
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Λια Μάρκου.pdfΠερίληψη555.59 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s) 50

38
Last Week
1
Last month
2
checked on Nov 24, 2017

Download(s) 10

16
checked on Nov 24, 2017

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.