Please use this identifier to cite or link to this item: http://ktisis.cut.ac.cy/handle/10488/8764
Title: Dispersive liquid-liquid microextracion combined with high-performance liquid chromatography for determination ochratoxin A in beer
Authors: Σεργίου, Ευστράτιος 
Keywords: Ωχρατοξίνη Α
Υγρή χρωματογραφία υψηλής αποδόσεως
Μυκοτοξίνη
Μικρο-εκχύλιση διασποράς υγρού-υγρού
Μπίρα
Issue Date: 2016
Publisher: Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Abstract: Η ωχρατοξίνη Α παράγεται κυρίως από δύο γένη μυκήτων Aspergillus και Penicillium. Η ωχρατοξίνη Α συναντάται σε πλήθος τροφίμων όπως δημητριακά, σταφύλια, χυμό σταφυλιού, όσπρια, μπίρα, καρύδια, κακάο και κρασί. Η παρουσία της ωχρατοξίνης Α σε τρόφιμα καλό συνίσταται να ελέγχεται λόγω της τοξικότητάς της. Γενικά, για τον προσδιορισμό της ωχρατοξίνης Α στα τρόφιμα χρησιμοποιούνται μέθοδοι εκχύλισης που να αυξάνουν την προσυγκέντρωση της προσδιοριζόμενης ουσίας. Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η ανάπτυξη μικρο-εκχύλιση διασποράς υγρού-υγρού (DLLME) σε συνδυασμό με την υγρή χρωματογραφία υψηλής αποδόσεως (HPLC) για τον προσδιορισμό της. της ωχρατοξίνης Α σε μπίρα. Για να επιτευχθεί η ανάπτυξη της μεθοδολογίας DLLME αρχικά αναζητήθηκαν οι βέλτιστοι διαλύτες διασποράς και εκχύλισης. Ως διαλύτες εκχύλισης αξιολογήθηκαν το χλωροφόρμιο, το διχλωρομεθάνιο και το βρωμοβενζόλιο ενώ ως διαλύτες διασποράς η μεθανόλη, η ακετόνη και το ακετονιτρίλιο. Ακολούθως μελετήθηκαν και οι βέλτιστοι όγκοι τους για να επιτευχθεί η μέγιστη ανάκτηση της ωχρατοξίνης Α από δείγμα μπίρας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη ανάκτηση της ωχρατοξίνης Α επιτεύχθηκε με την χρήση 200μL χλωροφορμίου ως διαλύτη εκχύλισης και 500μL ακετόνης ως διαλύτη διασποράς. Μετέπειτα, με την βελτιστοποιημένη μέθοδο προσδιορίστηκε η ωχρατοξίνης Α σε μπίρες, που κυκλοφορούν στην Κυπριακή αγορά. Η ωχρατοξίνη Α βρέθηκε στο 19,4% των αναλυθέντων μπιρών και σε συγκεντρώσεις μέχρι 0,5 ng mL-1, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το συνιστώμενο όριο των 2 ng mL-1. Συνοψίζοντας, η παρούσα μεθοδολογία DLLME σε συνδυασμό με την υγρή χρωματογραφία υψηλής αποδόσεως (HPLC) αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την ποσοτικοποίηση της ωχρατοξίνης Α στην μπίρα. Η προτεινόμενη μεθοδολογία είναι απλή, γρήγορη, χαμηλού κόστους και δεν απαιτεί εξειδικευμένη οργανολογία.
Description: Ochratoxin A is produced mainly by two genera Aspergillus and Penicillium fungi. Ochratoxin A has been identified in an array of food such as grains, grapes, grape juice, beans, beer, nuts, cocoa and wine etc. The presence of ochratoxin A in foods has to be confirmed due to its toxicity. Generally, the analysis of ochratoxin A in food matrixes involves the elimination of matrix components and the preconcentration of analyte before the determination. The objective of this study was to develop a fast and inexpensive dispersive liquid liquid micro-extraction (DLLME) method suitable to the determination of ochratoxin A in beer. The nature and volume of extraction and dispersive solvents were studied and optimized for the determination of ochratoxin A in beer. In particular, chloroform, dichloromethane and bromebenzene was evaluated as extractant solvent; whereas the efficacy of methanol, acetone and acetonitrile as disperser solvent was also determined. Furthermore, the volumes of extractant and disperser solvents were optimized to increase further the recoveries of ochratoxin A. Results showed that the highest recovery of ochratoxin A from beer was carried out using 200 µL of chloroform as extractant solvent and 500 µL of acetone as disperser solvent. Thereafter, the optimized method was used to determine ochratoxin A in beers from Cypriot market. Ochratoxin A was found at 19.4% of studied beers and its concentration did not exceed the recommended limit of 2 ng mL-1. Overall, the proposed DLLME method in combination with HPLC is a useful analytical tool for the determination ochratoxin A in beer. The proposed method is a simple, fast, and inexpensive method to recovery ochratoxin A from beer.
URI: http://ktisis.cut.ac.cy/jspui/handle/10488/8764
Rights: Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες/ Bachelor's Degree Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Περίληψη.pdf215.72 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

1
checked on Jan 30, 2017

Download(s) 10

4
checked on Jan 30, 2017

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.